Index Vakbarát Hírportál

Kamasszá változtat egy kígyó harapása

2012. január 25., szerda 13:14

A Russell-vipera Délkelet-Ázsiában honos, kisebb rágcsálókkal táplálkozik és a legveszélyesebb kígyók között tartják számon. Harapása évente több ezer ember halálát okozza. Ha valaki mégis túléli, több maradandó károsodással kell együtt élnie.

A méreg rövid idő alatt hányást, szédülést, véralvadást okoz, a harapás helyén duzzanat alakulhat ki. Később károsítja a veséket, és vérzést okozhat az agyalapi mirigyben. Ha ez a vérzés heves, a mirigy hormontermelése is leállhat.

Burmai és brit kutatók kísérlete azt bizonyította, hogy a betegek huszonkilenc százalékánál hormontermelési problémák vagy Sheehan-szidróma alakul ki. Mindkét betegségnél jellemző tünet a hosszan tartó megfázás, illetve a fáradtság. Ennél is aggasztóbb, hogy a betegek jóformán visszafejlődnek kiskamaszokká. Ennek következtében ugyanis megszűnik a szexuális érdeklődés, az ilyen betegséggel élő nők pedig terméketlenné is válhatnak. Eltűnik a testszőrzetük, különösen a nemi szőrzet. A férfiak izmai jelentősen összemehetnek, a nők pedig jelentősen lefogyhatnak. Néhány orvos mentális képességeket elvesztett betegről is beszámolt.

Az orvosok hormonpótlással kezelik a pácienseket, azonban sosem fognak teljesen felépülni a betegségből. A kísérletet publikáló tanulmány a Lancet című orvosi szaklapban jelent meg.

Rovatok