Index Vakbarát Hírportál

Tényleg intelligens a mosópor?

2012. január 25., szerda 18:55

Négy mosóport vizsgáltunk: először laborban, majd éles helyzetben, fű-, bor-, zsír-, és csokifolt ellen is bevetettük őket. Teszkós a háromdés ellen - indokolt a négyszeres árkülönbség?

Az alábbi táblázat tartalmazza a mosóporok eredményeit:

 Megnevezés  Mosópor
 Vizsgált jellemzők:  Mért értékek:
 Jelzés:  Ariel  Biopon  Tesco  Tide
Összes felületaktívanyag, alkoholban oldható rész, % (m/m) 13,8 8,4 1,5 14,5
Anionos felületaktívanyag, %(m/m) (Mt.:350) 11,2 6,7 nem mutatható ki 11,6
Szappan , % (m/m) (Mt.:294) 0,7 0,7 1,3 0,6
Összes lúgosság nátriumkarbonátban kifejezve, % (m/m) pH=4 (szóda) 16,6 27,7 24,0 21,0
Só (NaCl) tartalom, % (m/m) 1,0 1,0 36,8 1,2
pH érték (1 %-os oldatban): 10,5 9,8 10,8 10,6

Néhány szó az eredményekről:

A táblázat első négy sora a különböző mosóhatást befolyásoló tényezőket vizsgálja. Ezekből jellemzően minél több vagy a mosószerben, annál erősebb a mosóhatás. A só ezzel szemben már csak helykitöltő, a pH-érték meg szintén a tisztítóhatást mutatja, a nagyobb tisztítóhatás azonban ebben az esetben nagyobb roncsolással is jár. Nagy különbséget azonban ebben a tételben nem találtunk a minták között.

Az eredményekből látszik, hogy az egyes mosóporok összetétele elég különböző, az Ariel és Tide az amelynek a vizsgált paraméterei alig különböznek egymástól. A Biopon tartalmazza a legtöbb szódát (mosószódát), amelyet akár önállóan is lehet mosásra használni, mellette kisebb mennyiségben tartalmazza a felületaktív komponenseket. A Tesco mosópor összetétele meglehetősen különbözik a másik háromtól, egyáltalán nem mutatható ki benne anionos felületaktív anyag, az összes felületaktív anyag mennyisége is kb. 10-ed része a többihez képest, viszont dupla mennyiségben tartalmaz szappant. A többihez képest nagy mennyiségben tartalmaz konyhasót, feltehetően töltőanyagként. Mindegyik mosópor egyformán lúgos kémhatású, a magasabb pH  jobban segítí a tisztítást, de jobban roncsolja a textíliát.

Attraktor már a Facebookon is, ahonnan kiderülnek a kulisszatitkok, meg a következő adás témája. És ott az Attraktor blog, ahol meg a forgatás részleteiről lehet olvasni.

Rovatok