Index Vakbarát Hírportál

Birkavírus fertőz Európában

2012. január 25., szerda 16:32

Egyre nagyobb méreteket ölt Európában az úgynevezett Schmallenberg-vírus terjedése. A kór elsősorban a szarvasmarhákat, kecskéket és a birkákat fenyegeti. A kórokozó hatására vetélés és születési rendellenességek léphetnek fel az állatoknál – nyilatkozta a Spiegelnek Elke Reinking, a Friedrich-Loeffler-Intézet (FLI) szóvivője.

Németországban, Észak-Rajna–Vesztfália tartományban az újszülött birkák mintegy húsz százaléka beteg vagy halva születik a fertőzés miatt – olvasható a földművelésügyi minisztérium közleményében. És ez talán még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis még csak most indul a tenyészszezon.

A jelenlegi adatok szerint Hollandia valamennyi nagyobb gazdaságát érinti a probléma. Oroszország leállította a juh- és kecskebehozatalt Belgiumból, Hollandiából és Németországból, a fertőzés veszélytől tartva. Pár napja észlelték az első megbetegedéseket Angliában is.

Jelenleg is fejlesztés alatt van az oltóanyag, számolt be nyilatkozatában Reinking. Reményeik szerint hamarosan eltudnak indítani egy többpontos monitorozást Németországban, ami segít felderíteni a fertőzés pontos méreteit, illetve azt, hogy mutálódott-e a vírus.

A vírust tavaly ősszel fedezték fel a kutatók Hollandiában. Az azonban még nem bizonyított, hogy egy új vírusról vagy egy eddig észre nem vett, egész Európát érintő problémáról van-e szó. Az EU szakhivatala szerint a vírus az emberi szervezetre nem terjed, legalábbis eddig még nem regisztráltak ilyen esetet.

A korokozó a orthobunyavírusok nemzetségbe tartozik, amit elsősorban a szúnyogok terjesztenek, akárcsak a kéknyelv-kórt, ami pár évvel ezelőtt Magyarországon is aggodalomra adott okot. Akkor a fertőzött állatok leölésével és egy átfogó szúnyogirtással sikerült elejét venni a kór terjedésének. Az új vírusra utaló tüneteket produkáló állatokról eddig nem érkezett bejelentés egy magyarországi gazdaságból sem.

Rovatok