Index Vakbarát Hírportál

Nyers elefántpéniszt esznek a thaiföldiek

2012. január 27., péntek 10:46

Nem csupán az agyaruk, de már a húsuk miatt is vadásszák az ország nemzeti szimbólumának számító elefántokat Thaiföldön, még közelebb sodorva ezzel a kihaláshoz a szárazföldi óriásokat. A helyi hatóságok két megcsonkított vadelefánt tetemére bukkantak a múlt hónapban az ország egyik nyugati nemzeti parkjában. „Az orvvadászok elvitték az állatok nemi szerveit és ormányait, azért, hogy megegyék" – mondta el Damrong Phidet, a helyi vadvédelmi hivatal vezetője. A hús egy részét sütés nélkül, nyersen fogyasztják el.

Az elefánthús korántsem tartozik a hagyományos thai fogások közé, de néhány ázsiai kultúrában úgy tartják, hogy az állatok szaporítószerveinek elfogyasztása növeli a szexuális teljesítményt. Damrong szerint az elefánthúst az ország délnyugati részén lévő, és kedvelt turistacélpontnak számító Phuket sziget egyik étterme rendelte.

Az elefántvadászat, és a leölt példányok testrészeink birtoklása, illetve kereskedelem egyaránt tilos. Az állatok agyara iránt azonban hatalmas kereslet van a feketepiacon – még mindig emiatt gyilkolják le a legtöbb példányt Thaiföldön –, a kölyköket pedig néha azért fogják be, hogy különböző showműsorokhoz betanítsák őket.

A helyi nemzeti parkok, vadvédelmi területek és növények védelmével foglalkozó minisztérium szerint Thaiföldön kevesebb mint háromezer vad-, és nagyjából négyezer háziasított elefánt él. Utóbbiak az ipari fakitermelés legfőbb támaszai voltak az ország északi és nyugati részében egészen az 1980-as évek végéig, amikor visszavonták az erdőkitermelési szerződéseket. A háziasított ormányosoknak ma már főleg a nehéz fizikai munkáknál, illetve a szórakoztatóiparban jut szerep.

Rovatok