Index Vakbarát Hírportál

A lovak is lehetnek féltékenyek

2012. január 31., kedd 10:46

A Regensburgi és a Greifswaldi Egyetem zoológusainak kutatása szerint a lovak megpróbálják megvédeni táplálékukat és a ménesben elfoglalt rangjukat. A szakértők 84 vadon élő lovat követtek figyelemmel az olaszországi Abruzzóban.

Különösen a hierarchiában magasabb szinten lévő kancákat zavarta, ha a velük szoros kapcsolatban lévő lovak más ménesek tagjaihoz közeledtek. „A magasrangú kancák nagyobb energiabefektetés és rizikó nélkül igyekeznek megakadályozni, hogy szociális partnereik más ménesekhez vándoroljanak" – mondta el Konstanze Krüger, a Regensburgi Egyetem munkatársa.

A szociális kapcsolatokat ápoló állatoknál a tudósok szerint gyakori stratégia, hogy közösen biztosítják a forrásaikat, szembeszállnak a kívülről érkező támadásokkal, és igyekeznek csökkenteni a csoporton belüli konfliktusokat. A lovak ebből a szempontból különösen sikeresek. Gyakran figyelhető meg náluk az olyan konfliktusmegoldásó viselkedés, mint a békülés, a dolgok elsimítása, a kiegyezés és a másik vigasztalása.

Rovatok