Index Vakbarát Hírportál

Eltűntek az eltűnt világot kereső tudósok

2012. február 3., péntek 16:43

Orosz tudósok egy csoportja ismét elindult az Antarktiszra, hogy kutatásokat végezzenek a tízmillió éve jég alá fagyott Vosztok-tóban. Pár napja nem tudni, hol vannak, nem válaszolnak az amerikai kollégák hívására. „Öt napja nincs hír a jégről” – mondta el Dr. John Priscu, az Ecology at Montana State University professzora a Fox News.nak. Az orosz Arctic and Antarctic Research Institute (AARI) kutatóintézet hetek óta fúrt, hogy elérjék az elszigetelt Vosztok-tavat, ami egy hatalmas, sötét víztömeg majdnem négy kilométer mélyen a jég alatt. A tó nem került levegőre legalább 10 millió éve.

Priscu szerint nem tudnak kapcsolatba lépni a csapattal, ráadásul pont most fordul télbe az antarktiszi nyár. Körülbelül egy hetük maradt, hogy felkészítsék a télre az állomásukat, utána -40 fok is lehet. A csapat a legrosszabbkor tűnt el: körülbelül 12 méterre voltak a tó felszínétől. Tavaly már próbálkoztak ezzel, de akkor vissza kellett fordulniuk a közelítő tél miatt.

Amikor a következő hetekben teljesen beköszönt a tél, rettentő hideg jöhet: a Vosztok állomáson mérték az eddigi hidegrekordot is, -89,4 fokot. Priscu szerint, ha nem sikerül elérni a tavat, a csapat megint visszafordul és majd jövőre megpróbálják újra. Jelenleg csak pár kutató dolgozik kifejezetten a tónál, viszont a világ tudósai visszafojtott lélegzettel várják, mit fedeznek fel orosz kollégáik a hétvégén.

A tudósok azt remélik, hogy a különleges környezetben sosem látott evolúciós utat bejárt, új élőlényekre bukkannak. Vírusokra, baktériumokra, egysejtű élőlényekre számítanak, talán gombákra is. Emellett az Antarktisz kialakulására és az elmúlt egymillió év klímajelenségeire is jobb rálátást adnak majd a mérési eredmények.

Rovatok