Index Vakbarát Hírportál

Kocsiban szívják a dohányfüstöt a tinik

2012. február 6., hétfő 10:22

Minden ötödik amerikai diák az iskolába autózva mások cigarettafüstjét szívja zárt térben, így passzív dohányossá válik – figyelmeztet friss jelentésében az amerikai járványügyi hatóság, a CDC. A Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn közzétett tanulmány az első, amely arra vállalkozott, hogy országos szinten becslést adjon az ilyen jellegű passzív dohányzás mértékére.

A felmérésbe reprezentatív mintavétellel 6-12. évfolyamos (11-18 éves) diákokat vontak be. Az eredmény szerint 2009-ben az érintett korosztály 22 százaléka volt kitéve rendszeresen mások dohányfüstjének, miközben az iskolába vagy onnan hazautazott személyautóban.

Brian King kutatásvezető, a CDC munkatársa emlékeztetett arra, hogy 2000-ben ez a ráta még 40 százalék volt, így egy évtized alatt jelentősnek mondható a javulás, ám még a mostani arány is igen magas. A passzív dohányzás visszaszorításáért küzdő szakértők úgy vélik, hogy az autó zárt terében passzívan beszívott dohányfüst potenciálisan nagyobb veszélyt jelenthet, mint a bárokban előforduló cigarettafüst.

Rovatok