Index Vakbarát Hírportál

Cseh tudósok dolgoznak az amerikai atom-tengeralattjárókon

2012. február 8., szerda 14:55

Az amerikai haditengerészet atomreaktorainak tökéletesítésén dolgoznak cseh tudósok, új számításokkal próbálják meg növelni a reaktorok teljesítményét, az üzemanyag-fogyasztás csökkentését és a radioaktív kisugárzás mérséklését – írta az Ekonom cseh gazdasági napilap.

Az érzékeny amerikai katonai kutatási programba nagy valószínűséggel azért vonták be a cseh tudósokat, mert az amerikai Westinghouse cég szeretne stratégiai partnerként részt venni a dél-csehországi Temelíni atomerőmű kibővítésében, ami két új, egyenként ezer megawatt teljesítményű energiablokk felépítését jelenti.

A kutatásokat a pilseni Nyugat-csehországi Egyetem és a prágai Cseh Műszaki Főiskola végzi. Az amerikaiak erre a célra kilencmillió koronás támogatást nyújtottak a cseh tudósoknak. „Pontosítjuk az atomreaktorban a neutronok mozgását. A cél az, hogy bizonyos számításokat, amelyek eddig két hétig tartottak, néhány percre rövidítsünk le" – mondta a lapnak Radek Skoda, a prágai főiskola fizikusa, aki részt vett az amerikaiakkal való tárgyalásokon.

Becsöngettek a franciák is

A cseh atomfizikusoknak ez az első amerikai kormányzati megrendelése. 
Más cseh tudósok nyílt lobbizásról beszélnek, és azt állítják, hogy a franciák is lobbiznak. 
A francia Areva cég szintén érdeklődik Temelín iránt. „Úgy a franciák, mint az amerikaiak is jelentkeztek nálunk, és közvetlen együttműködést ajánlottak fel. Az Arevával tudományos együttműködési szerződést írtunk alá. Hasonló szerződés készül az amerikaiakkal is" – nyilatkozta Václav Dostál, a prágai műszaki főiskola atomenergetikai szakembere.

Az amerikaiak tagadják, hogy az együttműködés összefüggésben lenne Temelínnel. „Számunkra az a döntő, hogy ezen a területen a csehek képesek csúcsteljesítményt nyújtani" – mondta az Ekonomnak Paul Losiewicz, az Office of Naval Research ügynökség képviselője, aki az amerikai haditengerészet részéről a projektet felügyeli.

Rovatok