Index Vakbarát Hírportál

Magyar családtörténet a mamuthoax alapja

2012. február 14., kedd 13:57

A Sun nevű brit bulvárlap állítása szerint egy orosz mérnök a Csukcs-félszigeten, Szibéria északkeleti részén lefilmezett egy gyapjas mamutot. Azóta kiderült, hogy a videó nem mamutot ábrázol, hanem egy filmtrükköt, amelyhez a nagyapja, Pethő Lajos történetét dokumentáló Ludovic Petho felvételét használták fel.

A legnagyobb példányszámban értékesített brit napilap, a Sun online kiadása a múlt héten számolt be a mamutvideóról. A felvételt állítólag egy orosz mérnök készítette Szibéria északkeleti részén. A történetből hatalmas szenzáció kerekedett, bár a legtöbb hírportál erősen kétkedő kommentárokkal vette át a videót (a Sun már többször közölt utólag hamisnak bizonyult képeket a jetiről vagy a Loch Ness-i szörnyről).

Sokan azért is megkérdőjelezték a videó valódiságát, mert a Sun által idézett szakértő, Michael Cohen leginkább ufójelenségekről szokott írni különféle bulvárlapoknak. A szkeptikusok másik csoportja arra gyanakodott, hogy optikai csalódásról lehet szó, és a felvételen egy medve látható, amelynek egy hal lóg ki a szájából, amit a homályos felvételen könnyen ormánynak nézhetünk.

A gyanakvók közül többen azt tartották a legvalószínűbbnek, hogy számítógépes trükkről lehet szó, a videó pedig valódi felvétel és komputergrafika montázsa lehet. A hollywoodi videoeffekt-specialistaként dolgozó Derek Serra szintén ezt a nézetet osztotta: szerinte a felvételt szándékosan homályosíthatták el, hogy a trükk kevésbé legyen észlelhető. Neki lett igaza.

Családtörténeti dokumentumfilm volt

Kiderült ugyanis, hogy a felvételt a magyar származású Ludovic Petho készítette 2011 nyarán, a szibériai Szaján-hegységnél található Kitoj folyónál. Az íróként és fényképészként dolgozó Petho tíznapos kirándulásra indult a folyóhoz, ahol a videót rögzítette. Petho nem vakációzni ment Szibériába, hanem családtörténeti kutatást végzett.

Szibériától Ausztráliáig

Petho nagyapja, Pethő Lajos az első világháborúban felcserként dolgozott, majd Irkutszkban hadifogságba került. Elmondása szerint a szibériai telek annyira hidegek voltak, hogy a köpés megfagyott a levegőben; a fogolytábort emiatt nem is őrizték túl szigorúan. Azokat a rabokat, akik megpróbáltak elmenekülni, sokszor csak tavasszal találták meg, miután elolvadt a hó – mindannyian halálra fagytak. Pethő Lajosnak 1915-ben sikerült megszöknie a táborból. Sikerült életben maradnia, mivel tanyáról tanyára vándorolva mindig tudott szállást és élelmet szerezni, így folyamatosan haladhatott nyugat felé. Útja három évig tartott – csak 1918-ban ért vissza Budapestre.

Pethő idős korára tolószékbe kényszerült, mivel a jeges szibériai telek igen megviselték. Az 1945-ben elhunyt Pethő fiának, az 1921-ben született Lajosnak azt tanácsolta, hogy meneküljön nyugatra, amint teheti, így elkerülheti a szovjet hadifogságot. Az ifjabb Pethő megfogadta a tanácsot: az 1956-os forradalom idején Franciaországba disszidált, majd 1966 júliusában Ausztráliába költözött.

A felvétel rögzítése idején Ludovic Petho egyetlen mamuttal sem találkozott – elmondása szerint az erdőben csak medvéket, szarvasokat és cobolyokat látott. Petho nem tudta, hogy mire használták fel az általa készített videót, amíg fel nem hívták rá a figyelmét. Az eredeti felvétel 2011 óta megtekinthető a Youtube-on, és a Sun által is bemutatott folyószakasz látható rajta – leszámítva, hogy az eredeti videón egyetlen mamut sem látható.

Rovatok