Index Vakbarát Hírportál

Háromcentis a világ legkisebb kaméleonja

2012. február 16., csütörtök 11:24

A Brookesia micra a világ legkisebb kaméleonja, egyike a négy minikaméleonnak, amit Madagaszkár szigetén talált egy tudóscsoport a Müncheni Természettudományi Múzeum munkatársainak vezetésével. Az állat kifejlett példánya is alig harminc milliméteres, az egyik legkisebb gerinces, amit ismerünk.

A liliputi állat majdnem  az alsó határán van annak a nagyságnak, ami gerinceseknél egyáltalán lehetséges. A gerinceseknek van szemük, agyuk, komplex idegrendszerük, és létezik egy mérethatár, ami alatt ilyen bonyolult felépítésű élőlény egyszerűen nem létezik.

Nemrég a Louisianai Egyetem kutatói fedezték fel az eddig ismert legkisebb békát Pápua-Új Guineában. A élőlény a legkisebb gerinces, átlagos hossza 7,7 milliméter. Vagyis még a most talált harminc milliméteres kaméleonnál is kisebb.

A kaméleon rokonságban áll a szigeten talált többi kaméleonnal, de a tudósok szerint van annyi különbség az állat DNS-ében, hogy külön fajról beszéljünk. Az állat a sűrű növényzetű madagaszkári erdőkben él. A kutatók éjszaka gyűjtötték be a legtöbb kaméleont, amikor azok felmásznak az aljnövényzet tetejére. A biológusok lámpákkal és fáklyákkal találták meg az apró állatokat.

Rovatok