Index Vakbarát Hírportál

Zsugorodik az északi-sarki jég

2012. február 21., kedd 12:56

Ismét erősen csökkent a jég mennyisége az Északi-sarkvidéken a szokatlanul meleg január miatt. A mérések 1979-es kezdete óta a januári eredmények a negyedik legalacsonyabb értékeket mutatták a jégtakaró területének méretét illetően.

Még a Kara-tengerről is eltűnt helyenként a jég, ami rendkívül szokatlan az évnek ebben a szakaszában - mondta el Rüdiger Gerdes, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet tengerfizikusa. 
„Olyan területek váltak jégmentessé, amelyek az éves átlagot tekintve normális esetben jéggel borítottak. Így 2012 januárja illeszkedik az elmúlt évek teleinek sorába, amelyekben az északi sarkvidék jege egyre kisebbé vált" - fejtette ki a szakértő.

Még az elmúlt hetekben is, amikor Közép-Európában igazi fagyos időjárás uralkodott, az északi sarki területeken szokatlanul magas hőmérsékleteket mértek. A Skandináviától északra fekvő Spitzbergák szigetcsoporton például rekordmennyiségű eső hullott. Az északi-sarki jégtakaró egy éven belül folyamatosan ingadozik és általában szeptemberben éri el legkisebb kiterjedését.

Rovatok