Index Vakbarát Hírportál

Felére csökkenti a vastagbélrák halálozási kockázatát a kolonoszkópia

2012. február 23., csütörtök 14:12

A vastagbélpolipok eltávolítása kolonoszkópiás vizsgálat során 53 százalékkal csökkenti a vastagbélrák halálozási kockázatát - állapították meg amerikai kutatók egy nagyszabású tanulmányban. A New England Journal of Medicine orvosi szaklapban csütörtökön közzétett tanulmányukban a New York-i Sloan-Kettering Rákkutató Központ munkatársai Ann Zauber vezetésével 15 éven keresztül követték 2602 ember állapotát, akiknél polipot távolítottak el vastagbéltükrözés során.

A vastagbélpolip a bélfalból kinövő, változó méretű szövetnövedékek neve. Legtöbbször jóindulatúak, de okozhatnak vastagbélrákot. Egyik típusuk, a vastagbél-adenomák gyakoribbak az életkor előrehaladtával. Ezek nagyobb kockázatot jelentenek a vastagbélrák kialakulása szempontjából.

A vastagbélrák a világ fejlett országaiban fordul elő gyakrabban. Az amerikai Nemzeti Rákintézet adatai szerint ez a harmadik legelterjedtebb rákbetegség a világon, az Egyesült Államokban pedig a második: évente mintegy 140 ezer embert diagnosztizálnak vele, és 49 ezer halálát okozza.
A vastagbélrák halálozás aránya az elmúlt két évtizedben csökkent a megelőzését szolgáló vizsgálatok, köztük a kolonoszkópia és a székletvizsgálat terjedésével.

A Sloan-Kettering Rákkutató Központ munkatársainak tanulmánya 1980-90 között kolonoszkópiával vizsgált emberek adatait vetette össze egy általános népességből vett hasonló nagyságú csoport adataival. Megállapították, hogy az előbbiek esetében 53 százalékkal kisebb volt a vastagbélrák halálozás kockázata az utóbbiakhoz viszonyítva: 12 beteg halt meg a betegségben a vizsgálatban részesült csoportból, és 25 az általános népességből.

Az amerikai orvosi szaklap közzétette a témában spanyol orvosok tanulmányát is, akik 53 ezer ember adatait vizsgálták - egy részüket kolonoszkópiával szűrték, egy másikat székletvizsgálattal. Mindkét csoportban nagyjából azonos számú vastagbélrákot diagnosztizáltak: csoportonként 30 embert.

Ugyanakkor kimutatták, hogy a kolonoszkópiával viszgáltak esetében kétszer annyi páciensnél, 514-nél találtak előrehaladott adenomát. A kolonoszkópia tízszer több páciensnél találta meg a kevésbé fejlett kinövéseket is, mint a székletvizsgálat.

Rovatok