Index Vakbarát Hírportál

Facebook-profilból megjósolható a munkahelyi teljesítmény

2012. február 24., péntek 12:40

Arról már voltak hírek, hogy a munkáltatók szeretik megnézni leendő alkalmazottjuk Facebook-profilját, hogy tudják kivel állnak szemben. A profilból kiderült, milyen lesz az illető munkahelyi teljesítménye – áll a Journal of Applied Social Psychologybanmegjelent tanulmányban.

Ha állásinterjú előtt gondosan letakarítjuk az adatlapot, akkor sem biztos, hogy minden árulkodó jel eltűnik onnan. Ilyen esetben egy jövőbeli teljesítményt megjósló skálán magas pontszámot kaphatunk a lelkiismeretességre, de alacsonyat az extrovertáltságra. Más dolgok új élményekre való nyitottságra utalhatnak, mint például nyaralós képek egy új-zélandi gleccserről.

A Northern Illinois Egyetem, az Evansville Egyetem és az Auburn Egyetem tanulmánysorozatában hat személyzeti ügyekben jártas embert kért meg, hogy központi személyiségjegyek alapján rangsoroljanak ötszáz embert csak Facebook-profiljuk alapján.

Mindegyik profillal öt-tíz percet tölthettek és legfeljebb másfél órát dolgozhattak a projekten, hogy ne fáradjanak bele. A következő jegyek alapján kellett rangsorolni embereket: extrovertált, lelkiismeretes, érzelmi stabilitás, beleegyező típus, nyitott új dolgokra. Ezek után a facebookos csoportot megkérték, hogy végezzenek el egy IQ-tesztet is, valamint jellemezzék önmagukat.

A kutatók hat hónappal az értékelés után megkeresték ugyanazokat az embereket, hogy megkérdezzék őket a munkahelyi teljesítményükről. Kiderült, hogy a legjobban a profil alapján felállított értékelés hasonlított a valóságra, de nagyon közel járt a saját értékelés is. A facebookos rangsorolás ugyanakkor sokkal jobb eredményeket hozott, mint az IQ-teszt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ha valaki egy állásra jelentkezik, önmagában a Facebook-profiljának megtekintéséből le lehet szűrni a megfelelő következtetéseket – figyelmeztet a kutatás vezetője, Donald Kluemper. Ráadásul a Facebook-profil sok ilyen információt is tartalmazhat, melyet a munkáltató egyszerűen nem kérdezhetne meg egy állásinterjú alatt.

Rovatok