Index Vakbarát Hírportál

Embereken tesztelnék a heroinfüggőség elleni mexikói vakcinát

2012. február 27., hétfő 17:09

Egy mexikói tudóscsoport olyan ellenanyagot fejlesztett ki, amely jelentősen csökkenti a heroinfüggőséget. A szert sikeresen próbálták ki egereken, és a kutatók szerint készen áll az emberi tesztelésre.

A kísérletekben az egereket hosszú ideig szoktatták a heroinra. Azok az állatok, amelyeket beoltottak a vakcinával, sokkal kisebb hajlandóságot mutattak a függőségre. „A gyógyszer immúnissá teszi a szervezetet a heroin hatásaira, ezért a használók többé nem érzik a drog elszívása vagy belövése után fellépő mámort. Az oltóanyag azoknak a függőknek lenne megoldás, akiknél más kezelés nem vált be” – mondta Maria Elena Medina, a kutatást végző mexikói Nemzeti Pszichiátriai Intézet igazgatója.

Az egész világon folyamatosan kutatják a drogfüggőség elleni szereket, de eddig egyet sem sikerült tökéletesre fejleszteni. Mindössze egy kokainfüggőség elleni oltóanyaggal értek el jelentősebb eredményt az amerikai Nemzeti Drogfüggőség Kutató Intézetben. A mexikói kutatók viszont közel vannak az áttöréshez a heroinellenes vakcinával, amelyet már be is jegyeztettek az Egyesült Államokban.

Kim Janda, a Los Angeles-i Scripps Kutatóintézet tudósa szerint a mexikói ellenanyag működhet, de az problémát okozhat, ha a hatása túl általános, és nem csupán a heroinra, hanem más ópiátokra is hat. Ez azért lenne gond, mert a mákból nyert ópiátokat egészségügyi célokra is használja az orvostudomány és a gyógyszeripar.

A kutatást az amerikai Nemzeti Drogkutató Intézet és a mexikói kormány is támogatta, a két országnak ugyanis közös problémája a drog. Jose Cordoba, Mexikó egészségügyi államtitkára szerint az országban ma 450 ezer keménydrogfüggő él, a drogcsempészet miatt főleg az USA-Mexikó határ közelében. A mexikói gengszterek a Sierra Madre hegyeiben termesztik az ópiummákot, amelynek a nedvéből a Fekete Kátrányt, vagy más néven a Mexikói Sár nevű heroint készítik. Az anyagot főleg a Rio Grandén át csempészik az államokba.

A mexikói drogbandáknak minden évben dollármilliárdokat hoz a heroincsempészet. 2006-ban Felipe Calderón elnök bevetette ellenük a hadsereget, de azóta a drogmaffia több mint 47 ezer embert gyilkolt meg Mexikóban.

Rovatok