Index Vakbarát Hírportál

Még mindig veszélyes a fukusimai erőmű

2012. február 29., szerda 15:01

A tavalyi japáni földrengésben és szökőárban tönkrement fukusimai atomerőmű még mindig veszélyes, noha a legrosszabbon már túl vannak, és a legfontosabb, ideiglegesen helyreállított berendezések működnek – nyilatkozta az erőmű igazgatója.

Az erőművet meglátogató újságírók hevenyészett helyreállítási megoldásokat láthattak a helyszínen. Több tönkrement, de nem kulcsfontosságú jármű vagy berendezés még abban az állapotban hevert a földön, ahogy a katasztrófa után maradt. Azt a szökőár hatására eldőlt távvezetéktartó oszlopot, amely elvágta az erőmű hűtőrendszerének áramellátását, eddig érintetlenül hagyták. Takahashi Takesi, a létesítmény igazgatója az újságíróknak elmondta, hogy bár az erőműben sikerült megvalósítani az úgynevezett hideg leállást, még mindig vannak problémák, amelyeket legalább részben meg kell oldani.

Japánban kedden jelent meg egy független alapítvány jelentése a katasztrófamentés körülményeiről. Ebből kiderül, hogy amikor a szerencsétlenséget követő néhány napban kisebb hidrogénrobbanások rázták meg a fukusimai kettes reaktort, a hatóságok, valamint a reaktort üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) fontolóra vették az erőmű teljes evakuálását. Az alapítvány szerint azonban ez hatalmas hiba lett volna, ami akár a tokiói lakosság teljes evakuálásához is vezethetett volna.

Rovatok