Index Vakbarát Hírportál

A T-rexnek volt a legerősebb harapása

2012. március 1., csütörtök 11:56

A Liverpooli Egyetem és a Manchesteri Egyetem kutatói szerint a Tyrannosaurus rexnek, azaz a zsarnokgyíknak volt a legerősebb harapása a valaha élt szárazföldi állatok közül. A dinoszaurusz tízszer nagyobb erőt volt képes kifejteni harapáskor, mint a mississippi aligátor: egyetlen fogára majdnem hat tonnás, vagyis az elefánt tömegével egyenlő erőkifejtés jutott.

Karl Bates, a Liverpooli egyetem paleontológusa szerint hosszú évek óta folyik a vita arról, hogy mekkora erőt tudott kifejteni állkapcsával a tyrannosaurus. Egyesek szerint igen gyenge volt a harapása, így dögevőnek tartották, mások viszont a hatalmas állkapcsok alapján egyértelműen a ragadozók közé sorolták. A viták nem meglepők, ugyanis a tudósok csupán a csontvázból következtethettek az állat tulajdonságaira.

A kutatások során a tudósoknak gyakran statisztikai elemzésekre, vagy olyan, ma élő állatokkal való kvantitatív összehasonlításra kellett hagyatkozniuk, amelyek mind testméreteikben, mind alakjukban különböznek az olyan óriás dinoszauruszoktól, mint amilyen a T-rex volt. Mivel ezek indirekt módszerek, meglehetősen nehéz objektív képet alkotni arról, hogy a dinoszauruszok mire voltak képesek.

Számítógépes modell segített a mérésben

Bates elmondta, hogy összeszedtek minden információt T-rexről, amire csak következtethettek a csontváz alapján, majd létrehoztak egy háromdimenziós komputeres modellt, amelybe beépítettek minden olyan anatómiai és élettani tényezőt, amelyek meghatározzák a harapást.

„Amikor arra utasítottuk a modellt, hogy harapjon, közvetlenül megmérhettük a gyorsaságát és az erejét. Ezeket a paramétereket összehasonlítottuk más, kisebb testtömegű állatokéval. Párhuzamosan felnagyítottuk a kisebb állatokat a T-rex méretére, hogy meghatározzuk harapásának erejét más szárazföldi állatokéhoz képest” – fejtette ki Bates.

A kutatók számításai szerint egy felnőtt T-rex egyetlen hátsó fogára 35-57 ezer newtonnyi erő jutott: ez a legnagyobb erő, amelyet harapáskor valaha bármely szárazföldi állat kifejtett.

Rovatok