Index Vakbarát Hírportál

Csökken a halálos rákbetegségek száma az EU-ban

2012. március 1., csütörtök 10:47

Szakemberek becslése szerint idén 1,3 millió ember hal meg rákos megbetegedés miatt az uniós tagállamokban; több mint 717 ezer férfi és több mint 565 ezer nő. 2012-ben százezer férfi közül 139, százezer nő közül 85 halhat meg rákban. A 2007. évi adatokhoz viszonyítva ez a férfiak esetében 10, a nőknél 7 százalékos csökkenés. A mellrák miatti elhalálozás kilenc százalékkal csökken a kezelés fejlődésének köszönhetően. A 20-49 év közötti korcsoportban még nagyobb arányú, 13 százalék lesz a csökkenés.

Az EU-ban a mellrák a vezető halálozási ok a rákbeteg nők körében. Bár a halálozási arány csökken, a megbetegedési arányszám  valószínűleg nem. A nőknél a tüdőrák halálozási aránya viszont továbbra is növekszik, miközben a férfi rákbetegek körében, ahol ez volt az elsőszámú elhalálozási ok, csökkenés figyelhető meg.

A tanulmány készítőit meglepte, hogy a hasnyálmirigyrák mind a férfiak, mind a nők esetében növekszik, mivel a dohányzás csökken a népesség körében. Carlo la Vecchia, a Milánói Egyetem orvostudományi karának professzora, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a dohányzás, a túlsúly és az elhízás a hasnyálmirigyrák kockázati tényezői, így valószínűleg az elhízás növekvő hatása lehet az ok.

Rovatok