Index Vakbarát Hírportál

Irán bemutatta egyik űrközpontját

2012. március 1., csütörtök 13:37

Az iráni hatóságok szerdán külföldi újságíróknak mutatták be az egyik fontos űrközpontjukat, amely a Teherántól 70 kilométerre nyugatra fekvő Alborzban található. Egyes elemzők szerint Teherán ezzel is bizonyítani akarja, hogy nem rejtegeti kényes technológiai létesítményeit.

Az alborzi médialátogatással Irán szerette volna a világ tudomására hozni, hogy a világűr meghódítása terén is magabiztosan halad előre. Az ország nem egészen egy hónapja állította Föld körül pályára harmadik műholdját. A Navid nevű űreszközt egy Szafír hordozórakétával juttatták a világűrbe. Egyes szakértők aggodalommal tekintenek az iráni űrtechnológiai fejlesztésekre, mivel a műholdak pályára állítására alkalmas rakétákat átalakíthatják robbanótölteteket célba juttató hordozóeszközökké is.

Az űrközpontba látogató újságíróknak bemutatták a Navid másodpéldányát is. Teheráni közlés szerint a műhold és a benne elhelyezett berendezések kizárólag hazai tervezésűek és gyártásúak. Az új űreszköz meteorológiai adatokat és a természeti katasztrófák elhárításához szükséges információkat gyűjt a fedélzeti kamerájával.

Rovatok