Index Vakbarát Hírportál

Csontritkulást okozott az E-vitamin egerekben

2012. március 5., hétfő 16:34

Természetes formájában az E-vitamin megtalálható például növényi olajokban, olajos magvakban és bizonyos leveles zöldségekben is. Népszerű táplálékkiegészítő antioxidáns tulajdonságai miatt, széles körben elterjedt nézet, hogy javítja az egészséget, és lassítja az öregedéssel járó problémák megjelenését. Egérkísérleteket végző japán kutatók azonban megállapították, hogy ha a vitamint az emberi táplálékkiegészítőkben található E-vitamin mennyiségének megfelelő dózisban adagolták, az egereknél csontvesztés jelentkezett.

Az állatokban nyolc héttel az E-vitaminban dús étrend megkezdését követően alakult ki oszteoporózis. Ennek tüneteként a csontszövet elvékonyodik, és idővel csökken a csontok sűrűsége. Gyakran érint idős embereket, különösen nőket, akik emiatt csonttöréseket szenvedhetnek el. A Keio Egyetem kutatói úgy vélik, hogy az E-vitamin serkenti a csontot lebontó sejtek képződését, amelyek normál esetben kiegyensúlyozottan működnek együtt a csontképző sejtekkel, hogy fenntartsák a vázrendszer egészségét.

A tanulmány szerzői további kutatásokat sürgetnek annak érdekében, hogy megállapíthassák, miként hat az emberi egészségre az E-vitamin nagyobb koncentrációban. Ezt azért is fontos lenne mielőbb megállapítani, mert a jelenlegi kísérleti eredmények a vitamin csontritkulást kiváltó hatására utal. A korábbi kísérletek viszont azt bizonyították, hogy a génmódosítással vitaminhiányossá tett egereknek az átlagosnál nagyobb volt a csontsűrűsége.

Rovatok