Index Vakbarát Hírportál

Párzás előtt szerenádoznak a hím egerek

2012. március 5., hétfő 11:00

Osztrák kutatók megállapították, hogy a madarakhoz hasonlóan az egerek is dalra fakadnak a párzási időszakban. Az egerek nem hallható tartományban, ultrahangon cincognak, ez a hang pedig sokkal összetettebbé válik, ha megérzik a nőstény illatát. A bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatói, Frauke Hoffmann, Kerstin Musolf és Dustin Penn a Journal of Ethology, valamint a Physiology & Behavior című szaklapokban számoltak be legújabb felfedezésükről.

A nőstény egerek a hangok alapján felismerik, hogy fivérük, vagy más közeli hím rokonuk adja ki azokat, vagy egy számukra ismeretlen egyed – az idegen egerek éneke láthatóan nagyobb hatással van rájuk. A kutatók azt is felfedezték, hogy a laboratóriumi egerek repertoárja jóval kisebb, mint a szabadon élő házi egereké. Az egerek cincogása a magas frekvenciákon jóval kevesebb hangot tartalmaz. Egyelőre nem vizsgálták, hogy a legkomplexebb dalok előadói érik-e el a legnagyobb párzási sikereket, ahogy a madaraknál tapasztalható.

A szabadon élő házi egerek és laboratóriumi rokonaik közti különbség izgalmas lehet az antropológusok számára is. Az emberi nyelv működésének vizsgálata során már végeztek laborkísérleteket egereken is; az állatokba beültették az emberi beszédfejlődéshez szükséges géneket.

Rovatok