Index Vakbarát Hírportál

Színvakoknak terveztek színkódokat

2012. március 5., hétfő 10:52

Az észak-portugáliai Portóban élő színvakok számára könnyebbé vált a metróvonalak felismerése vagy a tájékozódás a kórházakban, hála a Miguel Neiva formatervező által létrehozott kódnak, amelyet a szerző az egész világon el szeretne terjeszteni.

A rendszer 42 éves feltalálója könnyen felismerhető szimbólumokkal jelöli a színeket. Miguel Neiva elmondta, fogalma sem volt róla, milyen fontosságú lehet ez a projekt, és milyen mértékben érintheti azokat, akiknek szól. Neiva naponta egy órát szentel annak, hogy válaszoljon a világ minden tájáról érkező hálás üzenetekre. A formatervező tíz éve foglalkozik a problémával. A világ férfilakosságának csaknem tíz százaléka színtévesztő, vagyis genetikai okokból képtelen bizonyos színek megkülönböztetésére.

A Neiva által kidolgozott, ColorADD néven bevezetett kód az alapszínekre épül. Egy vonalka jelzi a sárgát, a pirosat és a kéket pedig ellenkező irányba mutató háromszögek. Akárcsak egy festékes palettán, a vonalka és a jobbra néző háromszög együtt a zöldet képviseli; ezzel a rendszerrel a szivárvány minden színét kóddá lehet alakítani.

A festékgyárakban és a metrón is használják

A portói Sao Joao kórház elsőként alkalmazta a rendszert azokon a színcsíkokon, amelyek a különböző osztályokat jelölik, illetve a betegek által viselt karszalagokon. Fernando Falcao Reis, a szemészeti részleg igazgatója elmondta, hogy eddig is több kísérlet történt a színvakok támogatására, de Neiva rendszere gyökeresen új megközelítést jelent, ami nemzetközi szinten is nagy lehetőségeket jelenthet, mivel könnyű alkalmazni és megtanulni azt. Hasonlóan lelkes José Vieira, a Viarco ceruzagyár igazgatója, aki zsenálisnak tartja Neiva ötletét. A kisipari módszereket alkalmazó ceruzagyárban 2010 óta mintegy 8000, egyenként 12 színes ceruzát tartalmazó dobozt készítettek ColorADD jelképekkel. Vieira elmondása szerint a termék a specialitásukká vált, és a kereskedők is fogékonynak mutatkoznak az ötletre.

A színvakoknak szóló kódolást már használják a festékgyárak és kerámiaüzemek katalógusain, cipőkön és ruhákon, illetve a portói metrón. Már létezik olyan számítógépes program, amelynek segítségével az egér mozgatásakor a színek szimbólumai is megjelennek a képernyőn, és arról is tárgyalásokat folytatnak, hogy a színek jelzésének új rendszerét vezessék be a 2016-os olimpiai játékokon is.

Rovatok