Index Vakbarát Hírportál

Csőfelhőt fotóztak a tenger felett

2012. március 6., kedd 11:29

Brazília mellett fotóztak le egy furcsa, cső alakú felhőképződményt, a képet a NASA tette közzé természeti képeket gyűjtő blogjában. A csőfelhő az arcus felhőknek egy fajtája – az arcus alacsonyan képződő felhő, leggyakrabban a zivatarfelhő alsó homlokzatán figyelhető meg, erőteljes hidegfront hozza létre.

A gyorsan mozgó hidegfront a könnyebb meleg levegőt a magasba kényszerít és a gyors mozgás hozza létre a felhőhengert. A csőfelhő is így alakul ki, olyan az alakja, mint egy vízszintes tornádóé. Ugyanakkor a csőfelhők elválnak a viharfelhőktől.

A hengerek önmagukban nem veszélyesek, általában csendes időkben alakulnak ki. Az egyik leghíresebb kialakulási helyük Queenslandben van, Ausztrália partjainál. Itt a reggeli órákban alakulhat ki általában az őszi hónapokban.

A most közzétett csőfelhőfotót Andreas M. van der Wurf kapitány készítette február 6-án egy Paranaguából Montevideóba tartó hajóról.

Felhővadászok

Az utóbbi években több furcsa felhőt fotóztak világszerte. Egy, Iowában még 2006-ban lefényképezett szürke felhőképződmény miatt komolyan elgondolkodtak azon, hogy változatnak a felhők osztályozásán. A felhő semmilyen korábbi légköri jelenségre nem hasonlított. A fenyegető színű, valószínűtlenül alacsonyan elhelyezkedő, átláthatatlanul sűrű felhő negyedóra után szétfoszlott.

Hasonló felhőket olvasóink is fotóztak Magyarországon. Egy magyar meteorológus szerint az iowai felhő valószínűleg egy altostratus alacsony felhőalappal, amely a domborzat hatására párhuzamos sávokba rendeződött alakot vett fel.

Tavaly decemberben hullám alakú felhőt fényképeztek Alabamában. A cunamira emlékeztető felhő akkor jön létre, ha egy gyorsabban mozgó, és egy stabil gáz- vagy folyadékréteg találkozik. Erről a jelenségről videó is készült.

Rovatok