Index Vakbarát Hírportál

Okostelefonnal boldogulnak, cipőfűzővel nem

2012. március 6., kedd 11:21

Egy brit felmérés során kiderült, hogy az 5-13 éves korosztály csaknem fele képtelen megkötni a cipőfűzőjét, de kétharmaduk magabiztosan használja a dvd-lejátszót. A megkérdezettek tekintélyes hányada képes csatlakozni az internethez, videojátékokkal játszanak, kiismerik magukat egy Iphone-on vagy egy Ipaden, és még a műholdas tévéadásokat is megtalálják. Hatvanöt százalékuk viszont nem tudna elkészíteni egy teát, nyolcvanegy százalékuk nem tud térképet olvasni, és 87 százalékuk nem boldogulna egy kerékpárdefekttel sem.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a felmérésben részt vevők tekintélyes részének fogalmuk sincs a természetben zajló dolgokról. A gyerekek ötvenkilenc százaléka például nem tudna felmászni egy fára sem, közel négyötödüknek fogalmuk sincs arról, hogyan kell felverni egy sátrat, és hetvennyolc százalékuk nem tudna tábortüzet rakni. Amikor megkérdezték őket, hogy törődnek-e a környezetükkel, egyharmaduk nemmel válaszolt, sőt egyhatoduk ezt azért nem tartja fontosnak, mert szerintük a jövőben már az űrben fogunk élni.

Képzésre van szükség

Ray Mears, a túlélés szakértője szerint a felfedezés sokkoló, a gyerekek praktikus készségeinek hiányát pedig megdöbbentőnek nevezte. Mears megjegyezte, hogy gyerekkorában még a „nincs szükséged felszerelésre, a túléléshez csak tudásra van szükséged” mondás járta, és ehhez azóta is tartja magát. Mears úgy véli, hogy a legegyszerűbb készségek – például a sátor felállítása – olyan dolgok, amiket senki nem tanulhat meg anélkül, hogy ő maga ne csinálta volna. Ugyanez érvényes a csapatmunkára, a nyomás alatt való teljesítésre és a logikus készségek használatára is. Mears fontosnak tartja, hogy mindenki képes legyen magáról gondoskodni, és megismerje a saját erősségeit.

A kutatást végző Npower energiaügynökség a tapasztalatokból okulva elindított egy új képzési programot, a Climate Cops SOS-t. A programban Mears is részt vesz. A vállalat abban reménykedik, hogy népszerűsíteni tudják a szabadidős tevékenységet a brit gyerekek körében. A vállalat képviselője, Clare McDougall szerint a felmérés is bizonyítja, hogy szükséges új készségeket tanítani a felnövekvő generációnak. McDougall úgy véli, hogy a szabadidős tevékenységek a környezet tiszteletére és szeretetére nevelhetik a gyerekeket, amit így hajlamosabbak lesznek megóvni a következő generációk számára.

Rovatok