Index Vakbarát Hírportál

Előrehaladott Alzheimer-kórban is van segítség

2012. március 8., csütörtök 14:05

Azok az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek, akik egy gyakran alkalmazott szert szednek, akkor is profitálnak belőle, amikor betegségük már közepes vagy súlyos stádiumig haladt előre - állapították meg tanulmányukban brit kutatók.

Az Aricept márkanevű gyógyszerrel elvégzett tanulmány talált némi előnyt abban is, ha a pácienst átállították egy másik gyakran használt szerre, a Namendára (memantine), ám a két gyógyszer együttes alkalmazása nem bizonyult hatékonyabbnak, mint egyenként.

A kutatási eredmények a New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóirat legfrissebb számában jelentek meg. Tanulmányukba a brit szakemberek 295 közepesen vagy súlyosan előrehaladott stádiumban lévő Alzheimer-kóros pácienst vontak be, akik Ariceptet (donepezil) szedtek legalább három hónapja.

A páciensek véletlenszerűen kerültek vagy abba a csoportba, amely tagjai folytatták az Aricept szedését, vagy abba, amelyikben átállították őket Namendára, illetve mindkettőt szedték, avagy placebót kaptak. Ezt követően egy éven át kísérték figyelemmel állapotuk alakulását, tesztelték mentális képességeiket és megnézték, hogy miként viszik napi tevékenységüket.

Az eredmények azt mutatták, hogy az Aricept szedése némiképp előnyösebb volt, mint a hatóanyag nélküli szer szedése, és a Namendára való átállítás is hozott némi előnyt, bár kevesebbet, mint az Aricept szedése.

Robert Howard kutatásvezető, a King's College London Pszichiátriai Intézetének munkatársa hangsúlyozta, hogy bár a két szer együttes alkalmazásában nem találtak szignifikáns előnyt, elképzelhető, hogy ez csak amiatt történt, mert túl kevés pácienst vontak be a tanulmányba.

Rovatok