Index Vakbarát Hírportál

Új módszer a szervkilökődés ellen

2012. március 8., csütörtök 12:59

Új módszert fejlesztettek ki amerikai kutatók, amellyel becsapható az immunrendszer, vagyis elérhető, hogy ne lökje ki az átültetett idegen szervet. Az előrelépés megóvhatja a pácienseket attól, hogy életük végéig gyógyszert kelljen szedniük a kilökődés meggátlására.

Nyolc veseátültetett pácienst kezeltek az új eljárással, és közül ötnek már nem kell kilökődést gátló gyógyszert szednie egy évvel a beavatkozás után – közölték a Science Translational Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzői.

Szervátültetést követően a befogadó immunrendszerének működését eddig gyengíteni kellett. Ám a kilökődést gátló szereknek is van mellékhatásuk, magas vérnyomás, cukorbetegség, fertőzés, szívbetegség vagy rák alakulhat ki szedésük mellett.

„Ez az új megközelítés potenciálisan jobb életminőséget és kevesebb egészségügyi kockázatot kínál a transzplantált pácienseknek" – foglalta össze Suzanne Ildstad, a Louisville-i Egyetem (Kentucky) Sejtterápiás Intézetének igazgatója, az új megközelítés kifejlesztője.

Az új módszer lényege, hogy a szervátültetésre váró páciens immunrendszerét kondicionálják. Először kemo- és sugárterápiával csökkentik a befogadó immunrendszer hatékonyságát, majd beültetik a donortól származó csontvelői őssejteket. Ezek segítségével olyan vérképző- és immunsejtek fejlődnek ki a befogadó szervezetében, amelyek rokonok a donoréval, így a szerv átültetése után jóval kisebb lesz a kilökődés kockázata.

Ugyanakkor egyes szakértők úgy vélik, hogy túlságosan veszélyes a módszer amiatt, hogy az új szervre váró pácienseknek csontvelő-átültetésen kell átesniük.

Rovatok