Index Vakbarát Hírportál

Mégis bőrrákot okozhat a szolárium

2012. március 9., péntek 17:03

A Harvard Egyetem orvosi karának munkatársai azt állítják, hogy a szoláriumot használó nőknél megnő egy bizonyos bőrráktípus, a bazálsejtes karcinóma kockázata. Az egyetem képviselői egy 730 ezer amerikai ápolónő egészségét húsz évig nyomon követő tanulmány adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a fiatal korukban szoláriumozó nőknél gyakrabban alakul ki később bazálsejtes karcinóma.

Azoknál a nőknél, akik évente legalább négyszer szoláriumoztak középiskolás koruk és 35 éves koruk között, 15 százalékkal nagyobb volt a bazálsejtes karcinóma kialakulásának valószínűsége, mint a nem szoláriumozóknál. Hasonló kockázatemelkedés figyelhető meg a melanoma esetében is, de ilyenekből annyira kevés akadt, hogy az összefüggés véletlen egybeesés is lehet (mindössze 349 nőnél volt megfigyelhető a 730 ezerből). Bazálsejtes karcinómából viszont körülbelül 5500 volt, ezért az eredmény statisztikailag szignifikánsnak tekinthető.

Az elemzésből az is kiderült, hogy minél többször szoláriumozott valaki, annál magasabbra emelkedett a rákkockázata. Az évente legalább hétszer szoláriumozó nőknél például már 73 százalékkal volt nagyobb a bazálsejtes karcinóma valószínűsége a nem szoláriumozó nőkhöz képest.

Rovatok