Index Vakbarát Hírportál

Szemmozgásuk leplezi le a hazugokat

2012. március 9., péntek 12:43

A buffalói egyetem kutatócsoportja videóelemző szoftverrel vizsgálta a szemek mozgását, és elég nagy pontossággal kitalálta, ki mond igazat és ki hazudik. Az eredmény ígéretes, a negyvenfős kísérletben 82,5 %-os biztonsággal szűrték ki a hazugokat.

Meg akartuk érteni, hogy milyen jelek árulkodnak a hazugságról, és azokat a gépek is érzékelik-e – mondta Ifeoma Nwogu, a tanulmány társszerzője és a Center for Unified Biometrics and Sensors (CUBS) professzora. A kutatók a vizsgálatban a résztvevőkkel készített interjúk során megvizsgálták a természetes szemmozgásukat, például a pislogások számát és a tekintet irányának változását. Ezután vetették be a szemmozgás követésére kifejlesztett rendszert, ami statisztikai eljárással modellezte a mozdulatokat. Végül összehasonították a nyugalmi állapotban mért szemmozgást a kihallgatások alatti szemmozgással.

Bár a rendszer nagyon pontosak bizonyult, a kihallgatók szerint nem minden esetben célravezető az ilyen hazugságfelismerő szoftverek használata. Ahogy már a poligráfnál is felmerültek viták a megbízhatóságáról, úgy az arcmozgás elemzése is adhat hibás eredményt.

Ennek ellenére a kutatók tavaly bemutatták tanulmányukat egy nemzetközi konferencián, és következő lépésként kiterjesztik vizsgálataikat a testbeszéd elemzésére is. Másik céljuk, amiért folytatják a tanulmányt, hogy bővítsék a már meglévő mintaállományt. Úgy tartják, hogy a 40 fős minta túl kicsiny ahhoz, hogy statisztikailag mérvadó legyen.

 

Rovatok