Index Vakbarát Hírportál

A körülmetélés csökkenti a prosztatarák esélyét

2012. március 13., kedd 16:55

A körülmetélt férfiaknál némiképp kisebb a prosztatarák kialakulásának kockázata azokhoz a férfitársaikhoz képest, akik előbőrét nem távolították el – állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban. Jonathan Wright kutatásvezető, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa szerint az eredmény nem azt bizonyítja, hogy egy most született fiú körülmetélése csökkentené annak jövőbeli rákkockázatát.

Bár az amerikai férfiak többsége eddig körülmetélt volt, az utóbbi évtizedben csökkent a beavatkozás népszerűsége annak ellenére, hogy számos egészségügyi előnyét mutatták ki tanulmányokban. A körülmetélt heteroszexuális férfiaknál kisebb például a HIV-fertőzés kockázata, nőpartnereiknek ritkábban adják tovább a humán papillóma vírust (HPV) és más, szexuális úton terjedő vírusokat.

Mostani tanulmányukban a kutatók 1600 férfi adatait elemezték, felüknek prosztatarákja volt, másik felüknek nem. A rákkal diagnosztizált férfiak csoportjából 69 százalék volt körülmetélve, míg a nem prosztatarákos férfiaknak 72 százaléka. A kutatók számításai minden egyéb tényezőt is figyelembe véve azt mutatták, hogy a körülmetélt férfiaknak 15 százalékkal kisebb volt a kockázata a prosztatarák kialakulására.

Rovatok