no

Index Vakbarát Hírportál

Megállt a növésben a legmagasabb ember

2012. március 13., kedd 15:08

A világ legmagasabb embere megállt a növésben – írja a ScienceDaily. A török Sultan Kösen akromegáliában, vagyis óriásnövésben szenvedett, amelyet az agyalapi mirigy (hipofízis) daganata okoz. A tumor növekedésihormon-túltermelést vált ki, és ha ez már gyerekkorban jelentkezik, akkor a betegnél gigantizmus alakul ki. Ilyenkor a gyerek csontjai szokatlanul hosszúak lesznek, és a beteg testmagassága átlagon felüli lesz. Abban az esetben, ha a tumor felnőttkorban, a csontok normális növekedése után alakul ki, akkor nem óriásnövést, hanem deformációkat okoz.

A 251,4 centiméter magas Kösen először 2010 májusában kereste fel a Virginia Egyetem hormonzavarokkal foglalkozó endokrinológusát, Mary Lee Vance-t. Vance szerint a gigantizmus rengeteg egészségügyi problémát okozhat, mert a csontváz egyszerűen nem bírja el a test terhét.

Gyógyítás magas szinten

Kösen egy olyan új gyógyszert kapott az orvosától, amely a növekedési hormon szabályozását segíti. Kösennek a gyógyszer szedése mellett agyműtétre is szüksége volt, a daganata azonban már olyan helyekre is elterjedt az agyában, hogy nem volt biztonságos hagyományos módszerekkel megműteni. A Virginia Egyetem idegsebésze, Jason Sheenan ezért gamma sugársebészeti beavatkozást végzett rajta 2010 augusztusában. A gamma sugársebészeti eljárás során a beteg testében található tumorokat MRI-vel térképezik fel, majd fókuszált sugarakkal célzottan bombázzák őket.

2012 elején Kösen törökországi orvosai jelentették, hogy a két és fél méter magas férfi megállt a növésben. A kezelésnek köszönhetően a szervezete többé nem termel túlzott mennyiségű növekedési hormont, és az agydaganata sem nő tovább. Az orvosai szerint a Guinness rekorder török számára a további növés már életveszélyes lett volna.

Rovatok