Index Vakbarát Hírportál

Pi-nap szörnyű képrejtvényei

2012. március 14., szerda 17:54

A március 15. előtti nap igazi geekünnep, amit általában a matekba kicsit belebolondult egyetemisták tartanak meg – legalábbis kell ahhoz egy kis elborultság, hogy éltessünk egy számot, aminek az értékét ráadásul még nem is tudjuk pontosan. Ha önt sem hagyja hidegen a kör négyszögesítése, ne habozzon: írjon szörnyű verseket! Készítsen borzalmas képrejtvényeket és szóvicceket! Süssön pitét!

A pi-őrület 1988-ban kezdődött: egy Larry Shaw nevű fizikus ekkor döntött úgy, hogy kollégáival körbe-körbe mennek és pitét esznek a neves szám tiszteletére. Nem véletlenül esett a választás március 14-re: az amerikai írásmód szerint ugyanis ez 3/14, ami a π első három számjegye. A tökéletes pi-nap három év múlva jön el. A dátum ekkor 3/14/15 lesz, ráadásul 9 óra 26 perc 53 másodperckor az első tíz számjegy stimmelni fog: 3,141592653.

A nap nem összekeverendő a másik, pi-hez köthető eseménnyel, a Pi Megközelítési Nappal, amelyet július 22-én tartanak. Nap/hónap formátumban ez 22/7, törtként pedig ennek értéke esik legközelebb a pi-hez az év napjai közül.

Teljesen nem egyezik vele, hiszen Johann Lambertnek köszönhetően 1768 óta tudjuk, hogy a pi irracionális szám, ami azt jelenti, hogy nem írható fel két szám hányadosaként, tizedestörtként felírva pedig nem szakaszos és végtelen. Ráadásul transzcendens szám is, tehát nem gyöke egyetlen racionális együtthatójú algebrai egyenletnek sem.

π mit tud

A pi több száz tudományos egyenletben fordul elő, például a DNS kettős spirálját leíró formulában, a szivárványéban, a hullámok terjedésének képleteiben, geometriai problémáknál, és persze a kör területének és kerületének képletében. A π betűvel 1706-ban William Jones jelölte először a kör átmérőjének és kerületének hányadosát, a betű a görög περίμετρος, azaz kerület (perimetrosz) szót rövidíti.

Érdekesség, hogy a pi első 31 számjegyében nincs nulla – ezt persze tudja mindenki, aki komolyan megpróbálkozik e számjegyek megtanulásával. A pi memóriabajnoka 2005 óta a kínai Lu Chao, aki a nevezetes szám 67890 számjegyét ismeri – 24 óra 4 perc alatt sorolta fel ezeket. A korábbi csúcstartó a japán Goto Hirojuki volt, aki 1995-ben a szám első 42 ezer számjegyét tudta felmondani.

Összehasonlításképpen: az ENIAC számítógépnek 1949-ben 70 óráig tartott, hogy kiszámolja az első 2037 számjegyet. A minél pontosabb pinek egyébként egyebek mellett itt is van gyakorlati haszna: a számot számítógépek ellenőrzéséhez is használják. Ha egy gép nem működik tökéletesen, akkor a pi egy vagy több számjegyét nem számolja ki jól, így hamar megmutatkozik a hiba.

A kör közepén állók

A pi-nap mára hagyománnyá vált több intézményben, az amerikai kontinensen több egyetem is rendszeresen ünnepli a különlegességekben bővelkedő számot. A sort idén a neves amerikai Princeton kezdte, az egyetemen pénteken, még tanítási időben tartották meg a pi-napot. A programok természetesen délután 3 óra 14 perckor kezdődtek.

A jeles nap alkalmából rendeztek piteevést (pie eating; a pi és a pie, azaz pite szavak kiejtése angolul azonos, arról nem is beszélve, hogy az amerikai pite jellemzően kör alakú), csodálatos utazásokat Einsteinnel – március 14. a fizikus születésnapja is –, pi-rekreációt, bármit is jelentsen ez, és Einstein-hasommásversenyt is. Almáspitét bárki vehetett, természetesen 3,14 dollárért. Az árazási örületbe az egész környék bekapcsolódott: 31,4 perces IQ-növelő akupunktúra 31,4 dollárért, 31,4 százalékos kedvezmény a gyerekbutikban, 3,14 dolláros sör vagy koktél a kocsmákban, ugyanennyiért jegy a helyi múzeumba és színházba.

Az ötletgazda múzeuma, a San Franciscó-i Exploratorium továbbra is tartja a napot, idén az Einstenre emlékező programok mellett lesz majd pi-dal kántálás, többnyelvű pi-programok, és itt sem maradhat el a piteevés. Aki akarja, a múzeum szervezésében a Second Life-ban is ünnepelheti a napot. Nem meglepetés, hogy a Facebook is tele van pi-napos oldalakkal, egész pontosan tizenkilenc plusz egy alkalmazás van belőle. Magyar oldal eddig nem volt.

πano

Ez a nap tehát elsősorban nem a száraz matematikai tényeké, hanem a számhoz köthető szórakozásé. Például az éneklésé-zenélésé, a pi ugyanis több zenészt megihletett már. Lásd a szélsőségesen mérnökfasiszta Logaritmus zenekar Megderivállak című remekművét, amelynek egyik versszaka így hangzik: „Gyök pi, gyök pi, gyök pi, a legjobb szám csakis a gyök pi!”

Nem ez az egyetlen zenei alkotás amiben a pi-ről is hallhatunk. A Mathematical Pi című szám teljes egészében a különleges számról szól. Természetesen az American Pie dallamára.

És akadnak egészen elborult alkotások is: van, aki egyszerűen felsorolja a számjegyeket, de a számjegyekből készült már szintetizátorszóló is. Vagy egy YouTube-júzer alkotása, amit ő így ír le: „Már több próbálkozás is volt a pi számjegyeinek zenei hangokká alakítására, de ezek a módszerek eléggé irreálisak voltak. A tízes számrendszer tíz számjegyét tíz hanggá alakították, aztán lejátszották. Természetesen ez így értelmetlen, mivel a kotta 12 hangjegyből áll. Ezért átkonveráltam a pi számjegyeit tizenkettes számrendszerbe, és írtam egy programot, ami lejátszotta azt." Az eredmény itt hallgatható meg.

πskóta, πlinszky

Mint említettük, a pi-nap kulináris élvezetekre is apropót ad. Ilyenkor különösen indokolt piszkés süteményt, piskótát, pirosaranyat, pityókát, pirogot, pikáns falatokkal töltött pitát enni, és persze mindenekelőtt pie-t, azaz pitét. A net bugyraiban nem egy tortára akadni, amit a nevezetes szám inspirált.

A szellemi betevőt egy-egy piemmel, azaz pi-verssel vehetjük magunkhoz. Ezek meghatározott szabályok szerint készült művek: nem kell rímelniük, de fontos, hogy minden szó annyi betűt tartalmazon, amennyit a pi soron következő számjegye. Tehát a vers első szava hárombetűs, a második egybetűs, a harmadik négybetűs, és így tovább (a nullák kimaradnak). A műfaj királya Mike Keith amerikai matematikus, aki 1996-ban egy egész pi-novellát írt 3834 tizedesjegyig. Mi az alábbi önreflexív pi-verset szültük meg nagy nehezen a reggeli lapindító értekezletről:

Még a kávé s kifli maradékát
se tudtam falni fel,
Mikes firtatja szigorúan,
micsoda flekkeket
fog ma kis rovatunk írni.
Haszán az óráját nézi,
Nak meg olvasgat,
míg jó Szabózé
szüntelen netez, és
videósunk mobilját böki.
Ó, editorunk, március
a számok aranykora,
sok tébolyult stréberke
pit ünnepli ekkor,
s hírbe hibátlan ez.
Felrakjuk Indexre, cikk
születhet most, lesz
utána kattintás is, sok, meglásd.

A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a lapindító előtt azért van idő rendesen megreggelizni, az a kiflimaradék költői túlzás, a művészi szabadság áldozata, mert vele jött ki a betűszám. Egyébként tavalyi összeállításunkban még olvashat hasonló verseket.

Elmész te a π

Végül, a pi-nap egy nem ortodox, de hazánkban annál népszerűbb megünneplési módja a fájdalmas szóviccek, illetve képrejtvényel készítése. A műfaj klasszikusa a szám, Nyakó István és egy láda találkozása, a megfejtés pedig kiadja, milyen koktélt érdemes inni e neves napon.

A következő alkotásban minden politikai felhang csak képzelgés, a Malév-logó helyett lehetne akár Ryanairé is, hiszen a megfejtés pitiáner.

Ölebtulajdonosoknak ajánljuk a lenti képrejtvényt, egyben elhatárolódunk a szerzőtől. Még csak nem is pivel kezdődik az, hogy palotapincsi, az ilyen inkább ünnepelje A nyák napját (szintén neves geekünnep).

Egyhangú facepalm fogadta gyakornokunk lenti alkotását. Összetett alkotás, matematikai és történelmi ismereteket egyaránt igényel, éppen ezért üt gyomorszájon. Nem is áruljuk el a megfejtést, segítségül is csak annyit, hogy egy rendszerváltás utáni belügyminiszter a megoldás.

Végül egy első blikkre primitív poén, ami a másodikra is az marad. Zavaró lehet, hogy a három szín nem csak egy ország zászlájában szerepel, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem Csádra gondoltunk. A megfejtés persze az, hogy piromániás.

És most ön következik, kedves olvasó. Önt mire ihleti a pi-nap? Írjon pi-verset! Süssön pitét és fotózza le! Írjon pi-dalt! Vonja kínpadra embertársai agysejtjeit borzalmas képes szóviccekkel! És ha végzett, küldje el a hosszú hétvégén techrovatunk címére, a legjobbakat publikáljuk.

Rovatok