Index Vakbarát Hírportál

Óriáskrátert fotóztak a Szaturnusz holdján

2012. március 14., szerda 10:30

Két nagy becsapódási medence, valamint egy nagyméretű kráter látható a Cassini űrszonda új felvételein, amelyeket Rheáról, a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról készített.

A Cassini az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és több európai ország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997. október 15-én indult el Cape Canaveralról, az eszköz feladata a Szaturnusz környezetének, gyűrűinek vizsgálata. Az 5712 kilogrammos űrszonda 366 kilogramm tömegű tudományos műszert, valamint a 320 kilogrammos Huygens leszállóegységet vitte magával. A nagy méretű űrszonda a Vénusz, majd a Föld és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában. A Huygens fél évvel később, 2005 januárjában szállt le a Titánra.

A NASA által kedden közreadott felvételek március 10-én viszonylag nagy távolságból, 41841 kilométeres magasságban készültek. Az űrszonda a hold jeges felszínén két becsapódási medencét – a 480 kilométer átmérőjű Mamaldit és a 360 kilométer átmérőjű Tirawát, valamint Rhea egyik legfiatalabb képződményét, a 47 kilométeres Inktomi-krátert – fényképezte le.

Rovatok