Index Vakbarát Hírportál

Banánfogakkal vigyorgott a T-rex

2012. március 19., hétfő 18:30

A valaha élt egyik legnagyobb szárazföldi ragadozó, a Tyrannosaurus rex a hollywoodi filmekben általában hegyes fogakkal vicsorog a kamerába. Egy nemrég, a Canadian Journal of Earth Science nevű szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint azonban a T-rex óriási állkapcsában változatos recézettségű fogak sorakoztak – írja a Science Daily.

„A különböző élek lehetővé tették, hogy a ragadozó erős fogaival könnyen átrágja a húst és a csontot, a fogak szöge és elhelyezkedése pedig azt segítette, hogy az állat elrendezze az ételt a szájában” – mondta el Miriam Reichel, az Albertai Egyetem paleontológusa, a tanulmány egyik szerzője.

Reichel elemezte a húsevő tyrannosauridák fogazatát, és megállapította, hogy a legnagyobb változatosságot a T-rex fogainak alakja és szerkezete mutatja. A kutatás szerint az őshüllő az elülső fogaival megragadta és kitépte, míg állkapcsának hátsó fogaival összemorzsolta és szétszaggatta a húst.

A paleontológus ábrázolása szerint a T-rexnek nem éles, tőrszerű fogai voltak, sokkal inkább hasonlítottak egy-egy banánra, tompák és szélesek voltak. Ez a felépítés tette lehetővé, hogy harapásuk stabil maradjon, miközben állkapcsuk satuba szorította a kapálózó zsákmányt.

Rovatok