Index Vakbarát Hírportál

Kis mozgás is segít idős korban

2012. március 19., hétfő 15:29

Akár az enyhe fizikai aktivitás is jelentősen javíthatja az idős emberek életkilátásait – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók. A négy évig tartó követéses vizsgálatból – amelybe 893, nyolcvanévesnél idősebb embert vontak be – az derült ki, hogy az eltelt idő alatt jóval kisebb eséllyel haltak meg azok a résztvevők, akik a leginkább aktív életet élték.

A chicagói Rush Egyetem kutatói Aron Buchman vezetésével tíz napon át folyamatosan mérték és regisztrálták otthonukban a résztvevők fizikai aktivitását egy csuklójukra rögzített kis méretű műszerrel.

A mérések rögzítését követő négy éven belül az idősek mintegy negyede, 212 ember halt meg. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy 25 százalékkal kisebb valószínűsége volt a vizsgált időszakban a legtevékenyebb idősek halálozásának a legkevesebbet mozgókhoz képest. Az összefüggés minden egyéb befolyásoló körülmény figyelembe vétele mellett is megmaradt.

"Mindez arra utal, hogy van némi előnyös hatása annak, ha valaki akár csak otthonán belül is, de növeli a fizikai aktivitását. Ha csak könnyű mozgást tud végezni, végezzen könnyű mozgást" – hangsúlyozta Buchman. A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban ismertették szerzői.

Rovatok