Index Vakbarát Hírportál

Kispórolják a nikotint az elektromos cigarettából

2012. március 19., hétfő 12:02

Olcsóbb és kevésbé káros, mint a dohányzás, de a patronok és töltőfolyadékok a nikotinon kívül más, egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak. Bár az elektromos cigarettának még nem volt ideje szélesebb körben elterjedni, számos országban már tiltólistán van. Az egészségügyi szervezetek a hosszú távú hatástanulmányokat hiányolják, az orvosok pedig az ismeretlen rizikófaktorok miatt aggódnak. A vásárlókat pedig a gyártók fele átveri – legalábbis ez derült ki laborvizsgálatunkból.

Az elektromos cigaretta azért tűnhet a dohányzás vonzó alternatívájának, mert viszonylag hitelesen imitálja azt, ráadásul olcsóbb is. Igaz, elsőre sokat kell fizetni: elektromos cigarettát ötezer forintért is beszerezhetünk, de a válogatósabbak akár harmincezret is költhetnek a kezdőcsomagra. A patronok viszont jóval olcsóbbak, mint a hagyományos cigaretta, egy paklinak megfelelő mennyiséghez pár száz forintért hozzájuthatunk.

A hagyományos dohányzásnál sokan egészségesebbnek is tartják az e-cigarettát. Tény, hogy a cigaretta káros az egészségre, az e-cigaretták patronjában pedig – legalábbis a csomagoláson olvasható információk, a forgalmazók és a hivatalos laborvizsgálatok szerint – kevesebb káros anyag található, mint amennyit a dohányzás során a szervezetbe jut, kátrány pedig egyáltalán nincs benne. A környezetünkben élőknek sem kell szenvedniük a passzív dohányzás kellemetlen és egészségkárosító hatásaitól, mivel a kifújt vízgőzben nincsenek ártalmas anyagok.

A biztonság illúziója

Az elektromos ciginek mégis vannak komoly kritikusai, akik kifogásolják többek között a gyártók marketingstratégiáját. A csokoládés, mentolos és narancsos ízű, nikotinmentes patronok ugyanis olyanokat is rászoktathatnak a dohányzásra, akik egyébként nem cigarettáznak, és a stimulánsok hiányában ártalmatlannak hihetik azt. Egyesek szerint a karamell- és eperízű cigaretták népszerűbbé válása egyenesen a gyerekekkel szerettetheti meg a dohányzást.

Pedig az elektromos cigaretta sem veszélytelen. Az amerikai egészségügyi szervezetek ellenzik az e-cigarettákat, és használatukat még abban az esetben sem tartják elfogadhatónak, ha valaki ezzel szeretne leszokni a dohányzásról. Dr. Mike Feinstein, az American Lung Association szóvivője szerint az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen vegyületeket lélegeznek be az e-cigikből. A szövetség tavalyi konferenciáján is hangsúlyozta, hogy az e-cigaretta-vásárlók mindenképpen az egészségüket kockáztatják, a patronok ugyanis egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak.

Ilyen káros anyag például a dietilén-glikol, amit az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA – csak egy alkalommal ugyan, de – már felfedezett egy e-cigaretta patronjában. A vegyületet a dohánygyárak is használhatják, mivel megelőzhető vele a dohány kiszáradása, de fékfolyadékhoz, fagyállóhoz is adagolják, és a tapétaragasztó oldására is alkalmas; azon túl, hogy légzési zavarokat okoz, mérgező is lehet. Szintén ártalmasak az egészségre a patronban található nitrozaminok: a rákkeltő vegyületek a mosóporokon és tisztítószereken túl a tartósított élelmiszerekben is megtalálhatók – igaz, a hatástanulmányok szerint olyan kis koncentrációban, ami nem okoz egészségkárosodást. A patron illatanyagként tartalmazhat tetrametil-pirazint is, amiről már bebizonyították, hogy agykárosodást okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fenti okok miatt nem ismeri el az elektromos cigarettát, sem mint a dohányzás biztonságos alternatíváját, sem mint a dohányzásról való leszokás legitim eszközét. A Nefminak az egészségügyért felelős államtitkársága szintén felhívja a figyelmet a termék használatából fakadó kockázatokra, és a gyógyszergyártásra, reklámozásra és forgalmazásra vonatkozó jogszabályok szerint szabályozná azt, szem előtt tartva az uniós előírásokat. Magyarországon a termék elektromos jellemzőivel kapcsolatban az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) állított ki igazolást, ez azonban csak a műszaki megfelelőségre vonatkozik, egészségügyi hatásaira nem.

„Az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz. A legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között – olvasható az államtitkárság közleményében. – A nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is a halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált, így a fogyasztó egy nem megfelelően működő e-cigaretta esetében nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb az eszközzel kapcsolatos – testi épséget veszélyeztető – (pl. robbanással járó) technikai probléma merülhet fel.”

Laboratóriumi körülmények

Az elektromos cigaretták gyártására nem vonatkoznak olyan szigorú szabályozások, mint a hagyományos cigarettákra. Ez azonban oda vezethet, hogy akár egy márkán belül is jelentős eltérés mutatkozhat az egyes patronok tartalma között. Mivel idegméregnek számító stimulánsról van szó, a patronok, illetve az utántöltésükre alkalmas töltőfolyadék tartalmát megvizsgáltattuk a laborvizsgálatokat végző Wessling Hungary Kft.-vel. Szerettük volna ellenőrizni, hogy az FDA vizsgálatához hasonlóan kimutatható-e a patronokból vagy a töltőfolyadékból a dietilén-glikol, de egy másik vegyület, a propilén-glikol magas koncentrációja lehetetlenné tette a meghatározását. (Ez, a csomagoláson is feltüntetett összetevő veszélytelen adalékanyag, ami egyes élelmiszerekben, például a rágógumiban is megtalálható.)

A legolcsóbb, tíz patront tartalmazó, Green Dream nevű terméken nem szerepelt a pontos nikotintartalom, csak egy Low felirat utalt annak alacsony mértékére. A patronokban a nikotin koncentrációja 1,7 és 2,3 milligramm között ingadozott, Soós Erika részlegvezető azonban elmagyarázta, hogy egyrészt a mérés hibája akár 10-15 százalék is lehetett, másrészt ez az ingadozás a tapasztalatuk szerint nem kirívó. A patronok űrtartalma ennél a márkánál körülbelül 3 milliliter, ami nagyjából 5 cigarettányi slukkra elég. A patrononként átlagosan 2,0-2,1 milligramm körüli nikotin tehát a Green Dreamből vett mintánk esetében négy, körülbelül 0,5 milligrammos cigarettának felel meg, ami valóban az ígért gyenge nikotintartalom.

Az általunk bevizsgáltatott többi patronban a vártnál alacsonyabb volt a nikotin koncentrációja. Az e-Smoker MBR fantázianevű termék csomagolásán feltüntették, hogy a patronban 16 milligramm nikotin található. A mérés azonban azt igazolta, hogy közel sincs ennyi: a patron csupán 7,6 milligramm nikotint tartalmazott. Az elvileg 14 milligrammos X2 REG-be pedig 8,9 milligrammnyi hatóanyag került.

 
 Green Dream  E-smoker 5 / MRB ízesítés  E-smoker X2   E-Smoker 5 / CML ízesítés  MellowDew utántöltő folyadék
 Csomagoláson feltüntetett érték „Low” 16 mg nikotin / patron 14 mg nikotin / patron 0 mg nikotin (nikotinmentes) 6 (mg / 1 ml)
 Patronok száma 10 5 2 5 -
 Kapacitás / patron 3-5 szál (4) 300 slukk ~ 30 szál 400 slukk ~ 40 szál 300 slukk ~ 30 szál ~ 200 szál
 Laborvizsgálat eredménye átlagosan 2,07 mg / patron 7,6 mg / patron 8,9 mg / patron < 10 µg / patron 55 mg nikotin / 10 ml
 Nikotin / cigaretta 0,5 mg / szál 0,15 mg / szál 0,22 mg / szál - 0,275 mg / szál
 Hány szál cigarettának felel meg 40 szál 150 szál 80 szál 150 szál 200 szál
 Termék ára 1 000,00 Ft 2 700,00 Ft 1 400,00 Ft 2 700,00 Ft 1 490,00 Ft
 Egy doboz (19 szál) cigaretta ára 475,00 Ft 341,00 Ft 333,00 Ft 341,00 Ft 141,00 Ft

Az e-Smoker CMR nikotinmentes patronban viszont valóban csupán elhanyagolható mennyiségű (kevesebb mint 10 mikrogramm) nikotin volt. Végül, nehezen, de átment tesztünkön a Mellowdew márka utántöltő folyadéka is, amelyből tíz milliliteres kiszerelést vásároltunk, és ebben 55 milligramm nikotint talált a labor. Ennyi folyadék nagyjából 200 szál cigarettának felel meg, azaz 0,275 milligrammos cigarettákkal lehet számolni. Ez elég gyenge nikotintartalom, de a folyadék doboza is ezt ígérte, igaz csak egy 6-os számmal jelezte ezt (mármint hogy 1 milliliterenként 6 milligramm nikotinra lehet számítani).

Az amerikai kormány vizsgálja a hatásait

Jelenleg több amerikai kormányhivatal is foglalkozik az elektromos cigaretta mellékhatásaival. Az első modelleket 2003-ban készítették, a közönségnek pedig 2006-ban mutatták be, így a piacra kerülésük óta nem telt el a hosszú távú hatástanulmányok elkészítéséhez szükséges idő, ahogy a potenciális mellékhatások vizsgálatára sem volt lehetőség. Dr. Robert Greene, a Palm Beach-i rákkutató intézet orvosa szerint nincs információnk arról, hogy az e-cigaretta mennyire veszélyes, és ez a vele kapcsolatos aggodalmak elsődleges forrása.

Hogy az egyes összetevők mennyire ártalmasak, milyen mértékben tartalmazzák ezeket az egyes cigaretták, és milyen élettani hatásaik vannak, arról megoszlanak a vélemények. Bár a jelenlegi tapasztalatok azt igazolják, hogy a hagyományos cigarettánál kevésbé lehet veszélyes, az orvosok szerint egészségesebb életvitelt csak a dohányzásról való leszokás eredményezhet.

A patronok és utántöltő folyadékok csomagolásán a gyártók mindenesetre nem tüntetik fel a károsanyag-tartalmat olyan egységes formában, mint a cigaretták dobozain. A helyenként milligrammban, helyenként pedig milliliterben vagy mértékegység nélkül, csak egy számmal feltüntetett értékek nem adnak információt arról, hogy egy doboz cigarettának megfelelő mennyiség milyen mértékben tartalmaz nikotint és egyéb összetevőket – ez viszont a rutinos dohányosok dolgát is megnehezíti.

A hosszú távú hatások ismeretlenek

Az elektromos cigarettára vonatkozó ismereteink többsége furcsamód abból származik, amit az e-cigaretta nem tartalmaz: a dohányból. Noha az emberek a nikotinfüggőség miatt válnak dohányossá, elsősorban a dohány az, ami amphysemát, érrendszeri problémákat, rákot és szélütést is okozhat. A nikotin – bár szintén rákkeltő – nem önmagában felel a dohányzással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések kialakulásáért. A nikotin egyszerre stimuláns és relaxáns, így képes felpörgetni és megnyugtatni is a fogyasztókat. A koncentrációs készség javítása és az adrenalinkiválasztás stimulációja mellett élénkíti az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, és leszokás után a súlygyarapodást is mérsékelheti – az elektromos cigarettát ez vonzó alternatívává teheti a dohányzással szemben.

Egyes források megemlítik, hogy kockázatos lehet, ha a patronból kiszivárog a folyadék, és emiatt egy slukkal nagy mennyiségű nikotin juthat a szervezetbe. Ez közvetlen rosszullétet is okozhat, de a kis dózisban, folyamatosan adagolt nikotin is káros a szervezetre. Az e-cigaretta-patronokban levő nikotin ugyanúgy rákkeltő, mint a cigarettában található, csupán a kardiológiai vizsgálatok nem igazolták, hogy a dohánytól elkülönítve, hosszabb távon mennyire károsítja a szervezetet. További kockázatot jelent, hogy a tíz milliliteres töltőfolyadék a szemcsepphez hasonló csomagolásban kapható, a kupakon pedig nincs gyerekbiztos zár. A folyadékban található 55 milligramm nikotin viszont elég ahhoz, hogy a szervezetbe kerülve végezzen egy felnőtt emberrel is.

Az e-cigaretta-felhasználók közül sokan számolnak be mellékhatásokról; többségük a szapora szívverést, az erős szívdobogást, a torokfájást, fejfájást és a szájszárazságot említi. Bár több forgalmazó – és több fogyasztó – szerint ezek a tünetek inkább azokra jellemzők, akik még nem szoktak hozzá az e-cigarettához, a mellékhatásokról valószínűleg az tehet, hogy a szervezet több nikotinhoz jut az e-cigarettáva, mint amennyivel szemben a szervezet toleranciát alakított ki. Ugyanakkor, mivel könnyű megszokni, hogy kötetlenül dohányozhatunk bárhol, könnyebben nyúlunk az e-cigaretta után is. A toleranciaküszöböt viszont az e-cigaretta feljebb tornászhatja, így a szervezet egyre jobban sóvárogni fog a nikotin után.

Rovatok