Index Vakbarát Hírportál

Évi 2000 milliárd dollárba kerül az óceánok felmelegedése

2012. március 21., szerda 17:20

Évi csaknem kétezer milliárd dollárban lesz mérhető becslések szerint az a kár, amelyet az üvegházhatású gázok kibocsátása okoz a század végére a világ óceánjaiban - derült ki egy svéd tanulmányból. A Stockholm Environment Istitue tanulmánya azt a feltételezést vette alapul, hogy az üvegházgázok kibocsátása továbbra is megállás nélkül folytatódik majd.

A tengerek felmelegedése nagyobb savasodáshoz és oxigénvesztéshez vezet, ami hatással lesz a halászatra és a korallzátonyokra is – figyelmeztetett a tanulmány. A tengerszint emelkedése és a viharok erősítik az áradás veszélyét, különösen az afrikai és ázsiai partvonalon. Az előrejelzés szerint a Föld hőmérséklete 4 Celsius-fokot emelkedik a század végére.

Mindezek alapján az óceánokban keletkező kár 2050-re évi 428 milliárd dollár lesz, ami a globális GDP 0,25 százaléka. 2100-ra ez az összeg 1979 milliárd dollárra nő. Ha a kibocsátás kisebb lesz, 2,2 fokos melegedés várható, így a kárérték 2050-re 105 milliárd dollár, vagyis a világ GDP-jének 0,06 százaléka lesz, 2100-ra pedig 612 milliárd dollárra emelkedik.

A számításokban nem vették figyelembe azt a kárt, amelyet az okoz majd, hogy az emelkedő tengerszint elönti az alacsonyan fekvő kis szigeteket. Figyelmen kívül hagyták azt is, hogy a felmelegedés hatására felborul a tengerek alapvető ökoszisztémája, nem lesz meg az tápláló megújulás, amely nélkülözhetetlen az élethez. Az óceánra mindig kifogyhatatlan és változatos forrásként tekintettek, de épp ez a "van még elég hal a vízben" elgondolás lehet a tengerek legrosszabb ellensége – jegyzi meg a tanulmány.

Rovatok