Index Vakbarát Hírportál

9500 ősi települést találtak műholdképeken

2012. március 22., csütörtök 14:24

Bjoern Menze, az MIT számítástechnikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó laborjának kutatója és Jason Ur, a Harvard Egyetem antropológia tanszékének professzora a hét elején számoltak be kutatásukról: speciális elemzési módszerrel vizsgálnak meg műholdképeket, hogy több ezer éves civilizációkat térképezzenek fel Szíria északkeleti részén.

A Közel-Keleten számtalan, sokszor nyom nélkül eltűnt település helyezkedett el, a kutatók azonban megtalálták a módját, hogy tágabb spektrumon vizsgálódjanak az ősi mezopotámiai tájon. A régészek általában palotákra, városokra és egyéb nagy formátumú maradványokra koncentrálnák, miközben figyelmen kívül hagyják az emberi tényezőt. A településekre vándorolt és letelepedett lakosság valahonnan érkezett, mi pedig szeretnénk megtalálni a származási helyüket a térképen – mondta Jason Ur.

A módszer azon a tényen alapszik, hogy az emberi tevékenység a talajban nyomot hagy maga után, szakszóval anthrosolnak hívják azt a talajtípust, ami emberi tevékenység nyomát őrzi. Mezopotámia területén az egymás romjaira épült, elsősorban sártéglából készült házak maradványai halmokat alkotnak, ezek a földfelületek pedig felismerhetők a műholdképen. Ezt a módszert egyébként már nagyon hosszú ideje használják a régészek, a levegőből készült felvételek elemzése szinte önálló szakterület e tudományon belül. Az amerikai kutatók eredményei azért figyelemre méltóak, mivel egyrészt egy hatalmas, sok év alatt felhalmozódott adatbázist elemeztek, másrészt pedig különleges, az emberi szem és agy képességeinél sokkal hatékonyabb szoftvert készítettek a munka elvégzésére.

A kutatók az eljárással a nyolcezer éve lakott területen mintegy 9500 település nyomaira bukkantak a 23 ezer négyzetkilométeres északkelet-szíriai területen. Összesen pedig 14 ezer lehetséges lelőhelyet fedeztek fel.

Rovatok