Index Vakbarát Hírportál

Hamisítvány lehet a repülő emberes videó

2012. március 22., csütörtök 13:33

Egy videójáték kontrollert, egy androidos mobilt és saját maga által épített szárnyakat használva egy holland mérnöknek sikerült a madarakhoz hasonlóan repülnie – írta meg a szenzációs hírt a Wired. Aztán kiderült, hogy ez nem egészen úgy van.

Az első hírek szerint Jarno Smeets úgy repült Hágában március 18-án, mint egy albatrosz – ez a madár inspirálta a mérnök találmányát. A YouTube-ra feltöltött videó mellett arról ír, hogy ez régi álma, és nyolc hónap kemény munkájával sikerült is megépíteni és tesztelni a szárnyakat.

Ami még motiválta, az nagyapja rajza volt egy repülő bicikliről, de angliai tanulmányai alatt rájött, hogy ezt fizikailag lehetetlen megépíteni. Helyette Leonardo da Vinci rajzait kezdte tanulmányozni a szárnyakról, végül ezt fejlesztette tovább. Az alapötlet az volt, hogy robotkarokkal ad plusz erőt izmainak. A szárnyak mozgatásához egy Wii kontrollert, egy HTC Wildfire-t és Turnigy motort használt. Részletesen dokumentálja a megépítést és a kész szárnyakat Jarno Smeets. És hatvan másodpercet repült – állítólag.

A cikk megjelenése után nagyon sok újság és blog átvette a hírt, de az olvasók szkeptikusak voltak. Először Jamie Hyneman a Mythbusterstől fogalmazta meg kételyeit, szerinte semmi nem bizonyítja, hogy valóban úgy történt a repülés, ahogy az le van írva.

A Gizmodo siklórepülősöket idézett, akik szerint nem valódi a videó, a szerkezet nem képes repülni. Egy Air Force pilóta szerint a szárnyterhelés nem megfelelő, így lehetetlen repülni.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy tényleg hamis-e a videó. A Wired megszólaltatott egy professzort a kérdésben, Rhett Allain a Southeastern Louisiana Egyetem fizika professzora részletesen elemzi a videót. A kamera mozgásáról ír, melynek bizonyos módon kell rázkódnia ilyen repülésnél, grafikonokkal mutatja meg, hogyan mozog a kamera, ha hamis a videó és hogyan, ha valódi. Azt is hozzáteszi azonban, hogy ezt a mozgást utólag is hozzá lehet tenni a már kész videóhoz. Allain nem foglal állást, hogy hamis-e a videó, ezt az olvasóra bízza.

Egy másik mérnök szerint is lehetséges így repülni, Otto Lilienthalt hozza fel példának, az ő szárnyai sem voltak nagyobbak, mégis repült. Arra is reagált, hogy sok szkeptikus a szárnyprofilt kritizálta, mely nem olyan, hogy felhajtóerőt tudna generálni. A papírrepülőnek sem olyan, mégis repül.

Nem egyértelmű tehát, valódi videóról van-e szó, valószínűbbnek tűnik, hogy nem – ezt végül a Wired is elismerte egy másik cikkében. Rádásul Jarno Smeetst senki nem ismeri. Állítása, hogy a Pailton Steering Systemsnél dolgozott volna két évet, nem igaz. Mintahogy az sem igaz, hogy a Converty Egyetemre járt volna, ott sem találták nyomát. Smeets egyelőre nem válaszolt a neki feltett kérdésekre.

A Wired a Stanford Egyetem egyik professzorát is megszólaltatta, Ron Fedkiw a Terminátor 3 és a Star Wars harmadik részén is dolgozott. Szerinte inkább hamisnak tűnik a videó a vágások alapján.

Rovatok