Index Vakbarát Hírportál

Madagaszkárt indonézek népesítették be

2012. március 22., csütörtök 08:47

Madagaszkár a furcsa élőlények és az elképesztő biológiai sokféleség hazája. Emellett egyike azoknak a helyeknek a Földön, amelyeket utoljára népesített be az ember. Egy új tanulmány szerint ez 1200 évvel történt meg, méghozzá véletlenül. Valószínűleg egy kis csoport indonéz telepedett le először a szigeten, miután a felborult a bárkájuk.

Korábbi genetikai vizsgálatokból kiderült, hogy Madagaszkár népessége meglepő módon nem a szomszédos Afrikából származik, hanem az indonéz szigetvilágból. Murray Cox, az új-zélandi Massey Egyetem kutatója szerint az egészben az az érdekes, hogy Madagaszkár nagyon messze, 5600 kilométerre van az Indonéziától, és az elődöknek az egész Indiai-óceánon át kellett kelniük. A benépesítésekor már szinte az egész világon elterjedt az ember – írja a LiveScience.com.

Madagaszkárt indonézek népesítették be nagyobb térképen való megjelenítése

Cox és kollégái 300 madagaszkári és 3000 indonéz őslakos mitokondriális génjeit elemezték. A mitokondriumok olyan sejtszervecskék, amelyek energiát állítanak elő és raktároznak el a sejtekben. Azért nagyon speciálisak, mert a bennük lévő genetikai információt csak az anyák örökítik tovább. A gének egyértelmű hasonlóságokat mutattak az indonézek és a madagaszkáriak között. A kutatók számítógépes szimulációkkal fejtették vissza, hogy a sziget emberpopulációját körülbelül 1200 évvel ezelőtt 28 indonéz és 2 afrikai nő alapította. Így majdnem minden madagaszkári őslakos hordozza ezeknek a nőknek a génjeit.

Volt kinek riszálni

A sziget benépesítéséhez természetesen férfiakra is szükség volt. A madagaszkári férfiak Y kromoszómájából kiderült, hogy az alapítók hímnemű tagjai szintén Délkelet-Ázsiából származtak. Cox szerint ők is kevesen voltak, a pontos számot azonban nem tudják. Régészeti bizonyítékok alapján a sziget benépesítése ezután gyerekjáték volt, és a kutatók szerint néhány generáció alatt meg is történt.

A tudósok nem tudják biztosan, hogyan jutott el a maroknyi indonéz Madagaszkárra. Cox szerint a kis létszám arra utal, hogy az utazást nem így tervezték. A kutatók szerint egy 500 fős indonéz kereskedőhajó borulhatott fel, amelynek az életben maradt utasait egészen az afrikai szigetig sodorta a víz. A nagyobb tengeráramlások is erre terelhették a hajótörötteket. Erre utal, hogy a második világháborúban is Afrikánál ért partot egy Japánnál lelőtt roncs, de olyan eset is előfordult, hogy valaki egy mentőcsónakban sodródott keresztül az Indiai-óceánon.

Rovatok