Index Vakbarát Hírportál

Elsütötték a világ legnagyobb lézerágyúját

2012. március 23., péntek 15:13

Világrekord energiájú lövést adtak le a világ legnagyobb lézerágyújával amerikai tudósok a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory nukleáris kutatólaborban. A National Ignition Facility nevű lézerágyú-projekt 192 különálló lézernyalábból állítja össze a végleges lézersugarat, ezt sikerült a legutóbbi, március 15-i kísérletben 1,875 megajoule energiájúra feltornászni. A tudósok célja 1,8 megajoule volt a 2 megajoule-os álomhatár felé vezető úton, és ezt sikerült bőven túlteljesíteni. A lövést egyébként célpont nélkül, a speciálisan kialakított üres célpontkamrára adták le.

Az óriási energia eléréséhez nem mindennapi energiaforrást kellett bevetni, a nagyon rövid (a másodperc 0,023 milliomod részéig tartó) impulzus teljesítménye 411 billió watt volt, ez az ezerszerese a teljes Egyesült Államok áramhálózata átlagos teljesítményének. A lövés erősen megrongálta magát a lézeágyú optikáját is, de a kutatók szerint jó eredménynek számít, hogy 36 óra alatt újra lövésre kész állapotba sikerült hozni a gépet.

A NIF célja, hogy 2012 végére a világ első 2 megajoule-os ultraibolya lézerét hozzák létre, ez nagyjából a százszor több, mint amit a világ bármely más lézere fel tud mutatni. A lézeres kísérlet célja a fúziós reakció beindítása, amit extrém erős mágnesekkel próbálnak egyes tudósok elérni, ehhez lenne alternatív megoldás a nagy energiájú lézer.

Rovatok