Index Vakbarát Hírportál

Megvalósítható a mágneses láthatatlanság

2012. március 23., péntek 13:23

A statikus mágneses térben láthatatlan eszközt fejlesztettek ki spanyol és szlovák kutatók. Fedor Gomori és kollégái beburkolták az egyenáramot, vagyis azt a statikus mágneses teret, amelyet a mágnes vagy egy egyenáramú tekercs folyamatosan kibocsát. Az egyenáramú mágneses mezőket például az MRI-képalkotók használják kórházakban és biztonsági berendezésekben.

A kutatók találmányukról a Science című tudományos folyóiratban számoltak be. Az eszköz két koncentrikus rétegből álló henger. A belső réteg a mágneses teret taszító szupravezető, a külső pedig ferromágneses anyag, amely vonzza azt. Ha a készülék mágneses mezőbe kerül, nem téríti el a statikus mágneses erővonalakat, nem mutat sem árnyékot, sem visszatükröződést, ily módon a hengerbe helyezett bármely tárgy láthatatlanná válik a mágneses tér számára.

A felfedezés számos alkalmazási területen használható, például autókban, hajókban vagy tengeralattjárókon – mondta a tanulmány egyik társszerzője, Alvaro Sanchez, a barcelonai Autonóm Egyetem kutatója. Hozzátette, hogy az eszközt használhatják pacemakerrel élő szívbetegek is egy MRI-vizsgálat során. Mivel az eszköz kereskedelmi forgalomból beszerezhető anyagokból áll, erős mágneses térben is működik, valamint a magas hőmérsékletű nitrogénközeget is elviseli, könnyen használatba vehető a gyakorlatban.

A tengeralattjárók köré vonva a jármű mágneses eszközzel nem felderíthető. Használható még bizonyos, katonai és orvosi felszerelések elektromágneses védelmére is.

Rovatok