Index Vakbarát Hírportál

Halott királynőjükkel párzanak a nekrofil szárnyashangyák

2012. március 24., szombat 13:41

Adrián Skippy Purkart, egy szlovák természetfotós videón rögzítette a hátborzongató orgiát, melynek során a szárnyashangyák megpróbálják megtermékenyíteni a boly királynőjét. Az aktusnak csak az a szépséghibája, hogy a királynő gyakorlatilag halott, mivel a fejét a párzás közben rágja le egy pók.

A Floridai Állami Egyetem állattannal, azon belül a hangyák viselkedésével foglalkozó kutatója, Walter Tschinkel elmondta, hogy a hangyák párzási szokásai egyszerű ingerekre épülnek. A videón látható királnyő szervezete olyan kémiai anyagot bocsát ki magából, ami párzásra ösztönzi a hangyákat. Ez a vegyület annyira megvadítja a hímeket, hogy még a számukra is veszélyes pók közelsége sem zavartatja őket.

Rob Dunn, az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatója is megerősítette Tschinkel elméletét. Dunn szerint nőstény állat szervezete valószínűleg rengeteg feromont termel, ami túlságosan begerjeszti a hímeket ahhoz, hogy válogatósak legyenek. Noha az aktus nyilván képtelen megtermékenyíteni a királynőt, a hím hangyák töbsége egyébként is párzás nélkül halna meg, így a cselekedetük nem nevezhető időpocsékolásnak.

Rovatok