Index Vakbarát Hírportál

James Cameron elindult a Mariana-árokhoz

2012. március 24., szombat 16:49

James Cameron vertikális torpedója órákon belül megkezdheti az ereszkedést az óceán legmélyebb pontjára, a Mariana-árokba. Egy pénteki telefonos interjúban Cameron megerősítette, hogy a Deepsea Challenger nevű járművén elvégezték a szükséges teszteket, Don Walsh, a haditengerészet nyugalmazott századosa – aki szintén részt vesz a küldetésben – pedig megerősítette, hogy csupán a kedvező időjárásra várnak. Szombat reggel a filmrendező és csapata már útnak indultak a Mariana-árok felé, és ha az időjárás nem szól közbe, gyanítható, hogy Cameron néhány órán belül megkezdi az ereszkedést.

Cameron akkor döntötte el, hogy le akar merülni a Mariana-árokba, amikor a Bismarck nevű német hadihajóról forgatott dokumentumfilmet. A fizikusi diplomával rendelkező Cameron a forgatás után mélytengeri járműveket kezdett tervezni, majd azon kapta magát, hogy nyakig ül a projekt megvalósításában. A Deepsea Challenger, a függőleges tengeralattjáró tehát voltaképpen Cameron találmánya.

Hogy Walsh támogatja Cameront a küldetés során, nem véletlen: ő az egyetlen, ma is élő ember, aki már járt a föld legmélyebb pontján. Walsh 1960-ban, egy Trieste nevű batiszkáfon jutott le az árokba Auguste Piccard svájci fizikussal, aki a jármű tervezője volt. Az akkori merülés majdnem öt órán át tartott, és a tengeralattjáró meg is sérült a süllyedés közben: 9144 méteres mélységben elpattant az egyik ablak külső plexije. A batiszkáf húsz percet töltött a tengerfenéken, ahol a két utas egy lapos halat és egy addig ismeretlen rákfajt észlelt.

A kutatók hosszan vitatták, hogy Walsh és Piccard láthattak-e állatokat a Mariana-árok mélyén; cáfolatuk indoklásként épp azt hozták fel, ami Cameron küldetését is roppant kockázatossá teszi. Bár a Deepsea Challengeren elvégezték a szükséges biztonsági teszteket, és – emberi irányítás nélkül ugyan, de – ellenőrizték a merülési tulajdonságait, a Mariana-árok mélyén a nyomás mértéke elérheti az 1100 bart is, ez pedig elég ahhoz, hogy szinte bármilyen élőlénnyel végezzen.

Rovatok