Index Vakbarát Hírportál

Cameron beszámolt a Mariana-árokról

2012. március 26., hétfő 16:35

James Cameron közép-európai idő szerint hétfőn hajnali négy órakor érte el a Csendes-óceán felszínét a Deepsea Challenger tengeralattjáró fedélzetén. A Deepsea Challenge expedíció Facebook oldalán azt írták, hogy Cameron a tervezettnél gyorsabban, 70 perc alatt ért fel. Cameron a világon elsőként jutott le egyszemélyes expedícióval a Föld legmélyebb pontjára, az élményeit pedig egy élő sajtótájékoztatón osztotta meg a neten.

A kanadai rendező magyar idő szerint 22 óra 52 perckor érkezett meg a Mariana-árokba, 10 898 méter mélyre. Cameron több mint három órát filmezett a tengerfenéken, ahol 3D anyagokat vett fel és mintákat gyűjtött. Az expedíció közben csak néhány rövid szöveges- és hangüzenetben tudott kommunikálni, ezzel kímélve a tengeralattjáró akkumulátorát. Amikor leért a fenékre, azt posztolta a Twitteren, hogy „Most értem el az óceán legmélyebb pontját. Padlón lenni még sosem volt ilyen jó. Alig várom, hogy megoszthassam veletek, amit látok!” A Deepsea Challenge nevű expedíció egyik tagja, Kevin Hand, a NASA asztrobiológusa azt mondta, hogy Cameron a tökéletes időpontban emelkedett a felszínre, mert utána úgy tűnt, hogy éppen egy szélvihar közeledik.

Cameron a DeepseaChallenge.com-on adott élő sajtótájékoztatójában és a nézők által feltett kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy nem akar választani a filmezés és a tengerkutatás között. A rendező azt állította, nem félt a merüléstől, hanem feladatként tekintett rá, amit meg kell csinálni. Nagyon feladatorientált embernek tartja magát, és úgy gondolkodott, mint az űrhajósok: a küldetést egyszerűen végre kellett hajtani.

A furcsa kinézetű Deepsea Challengert az Avatar készítése közben tervezte meg az egyébként fizikus végzettségű rendező. A tengeralattjáróban egyébként volt egy külön mentőcsomag arra az esetre, ha esetleg órákat kellene lent tölteni egy műszaki hiba miatt. A merülésről Cameron annyit mondott, hogy már egy-két perc után eltűnt a napfény, és bent is lehetett érezni, hogy a mélyüléssel egyre hidegebb lett a víz.

Cameron a webes interjú alatt egyébként feltűnően kikerülte az összes olyan kérdést, amely arra vonatkozott, hogy mit látott a fenéken. Azt mondta, hogy nem tud egy konkrét dolgot mondani, de minden, amit lenn megtapasztalt hatással lesz a képzeletére. Mivel a kalcium-karbonát bizonyos nyomáson (így az óceán mélyén is) feloldódik, ezért a tudósok szerint nem valószínű, hogy odalent csontos állatok, például halak élnének.

Az 57 éves rendező a mélytengerek tanulmányozása mellett fizikailag is rengeteget készült a küldetésre. Naponta több kilométert futott, jógázott, hogy növelje a hajlékonyságát a tengeralattjáró szűkös kabinjában eltöltött órákra. A merülés előtt a rendező utolsó szavai a „Csak nyugalom, csak nyugalom, csak nyugalom” voltak.

A teljesítményt számos híres ember is kommentálta a Twitteren. Arnold Schwarzenegger, aki a Terminátor filmeken dolgozott együtt a rendezővel, a barátjaként gratulált Cameronnak az első egyszemélyes útért, és örök úttörőnek nevezte. Jessica Alba pedig arra buzdított mindenkit, hogy kövesse Cameront élőben az út közben, és történelminek nevezte a merülést.

Cameron a merülés előtt azt mondta, hogy neki az expedícó egy gyerekkori álom megvalósulása. Egy olyan korszakban nőtt fel, amikor a science fiction volt a valóság. Az ember eljutott a Holdra, Jacques Cousteau pedig az óceánok mélyének idegen világát fedezte fel, ezért ma is ezeket a dolgokat tartja értéknek. A rendező szerint azért fontos embert küldeni egy ilyen expedícióra robot helyett, mert az ember történeteket, tapasztalatokat és élményeket is vissza tud hozni.

Rovatok