Index Vakbarát Hírportál

Senkinek nincs véleménye a Schmitt-döntésről

2012. március 27., kedd 17:30

Szerettük volna megtudni, mi a véleménye a nagy magyar egyetemek vezetőinek a Schmitt Pál plágiumgyanúba keveredett kisdoktoriját vizsgáló bizottság döntéséről, de kérdéseinket változatos indokokkal mindenhol elutasították. Egyetlen, általunk megkeresett magyar egyetem sem volt hajlandó megszólalni az ügyben, vagy elmondani, náluk mi lett volna egy hasonló eset kezelésének módja.

Az ELTE kommunikációs rektorhelyettese, dr. Fábri György sem a maga, sem az egyetem nevében nem kívánta kommentálni a vizsgálóbizottság döntését. Mint mondta, az egyetemen nem volt még ilyen ügyre precedens, hasonlóra legutóbb több mint harminc éve, így az ELTE-n nincs is kialakult metódus arra, hogyan kellene kezelni egy ilyen speciális, plágiumgyanús esetet.

A Debreceni Egyetem rektori hivatalának titkárságán délelőtt a díszdoktoravatásra hivatkozva a türelmünket kérték a kérdéseinkkel kapcsolatban, délutánra aztán már azt a választ kaptunk, hogy ebben az ügyben senki nem nyilatkozik az egyetemről.

A Budapesti Corvinus Egyetem rektori hivatala többszöri megkeresésünkre elmondta, hogy az intézmény minden esetben – a honlapjukon is megtalálható – saját szabályzatának megfelelően jár el. Mivel Schmitt Pál kisdoktorijához nincs közük, nem is szeretnének semmit hozzáfűzni az ügyhöz.

A Pécsi Tudományegyetem rektori hivatalának vezetője telefonon nem kívánt választ adni arra a kérdésünkre, hogy az egyetem miként járna el egy hasonló esetben, ha kiderülne, hogy egy tudományos dolgozat elbírálásakor súlyos hiba történt. Az emailünkre egyelőre nem válaszoltak.

A Szegedi Tudományegyetemen az oktatási rektorhelyettest, Homoki Nagy Máriát kerestük meg, hogy válaszoljon az esettel kapcsolatos kérdéseinkre. A hivatal telefonon nem kívánt tájékoztatást adni, így emailben kérdeztük meg, hogy az egyetem hasonló esetben miként szokott eljárni, illetve előfordult-e már az, hogy sok évvel a leadás után merült fel a plágiumvád egy-egy disszertációval kapcsolatban. Egyelőre tőlük sem kaptunk választ.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet is megkerestük telefonon, a nyilatkozatot rektori engedélyhez kötötték (ez az eljárás nem meglepő, az egyetem dolgozói enélkül semmilyen témában nem nyilatkozhatnak a BME nevében). Délután negyed egykor a rektori titkárságon megígérték, hogy ha a rektor úgy dönt, kommentálni szeretnék a történeseket, a délután folyamán visszahívnak minket – egyelőre ez nem történt meg.

Rovatok