Index Vakbarát Hírportál

Freund: A legkorrektebb lezárás Schmitt kezében van

2012. március 28., szerda 18:10 | aznap frissítve

A Schmitt-ügy aligha vitathatóan a magyar tudományos képzésre is árnyékot vet, ezért megkerestünk több, tudományos téren jelentős eredményt elért magyar kutatót is, mit gondolnak a történtekről. Eddig Freund Tamás, Bolyai-díjas agykutató válaszolt, ezt kérésére minden módosítás nélkül, egyben közüljük.

„Minden ügyet a maga sajátos és egyedi kontextusában kell kezelni. Ha ez az eset ma történne az ország bármely egyetemén, egyszerű lenne állást foglalni. Itt viszont egy azóta beolvadt egyetem (1989-ben még főiskola) 20 évvel ezelőtti gyakorlatának (és nem csak szabályainak) fényében kell vizsgálódni, ha valaki szakmai és morális szempontból egyaránt felelősségteljes véleményt akar alkotni.  Az adott helyen az adott pillanatban érvényben lévő, írott és íratlan szabályokról, szokásokról én nem rendelkezem elegendő információval, így nem is ítélkeznék. Annyi azonban bizonyos, hogy ez az egyre jobban elmélyülő vita sokat árt az ország nemzetközi megítélésének, ezért mielőbb le kellene zárni. A lehető leggyorsabb, és legkorrektebb lezárás lehetősége úgy érzem a Köztársasági Elnök Úr kezében van.”

Freund Tamás az ELTE-n végzett biológusként 1983-ban, majd a SOTE I. Számú Anatómiai Intézetének tudományos munkatársa volt. 1990-ben az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetéhez (KOKI) került, ma ezt az intézményt vezeti. Négy évig volt vendégkutató az Oxfordi Egyetemen, de dolgozott a Lundi Egyetemen, a San Diegó-i és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Freiburgi Egyetemen, valamint a párizsi Pasteur Intézetben és a Rutgers Egyetemen. 2004 óta az MTA rendes tagja.

Freund elsősorban az agykéreg működését kutatja, kutatócsoportja sokat tett annak jobb megértéséért, miként működnek a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú hippokampusz ideghálózatai. Munkatársaival azt is leírta, hogy a kannabisz hatóanyagának, a THC-nek mi az agyi hatásmechnizmusa. Számos elismerése között 2000-ben elsőként kapta meg a Bolyai-díjat, 2005-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki. Eddigi legrangosabb elismerése az agykutatók Nobel-díjának is nevezett, egymillió euróval járó Brain Prize, amit 2011-ben, a díj alapításakor két másik magyar tudóssal, Somogyi Péterrel és Buzsáki Györggyel kapott meg.

Rovatok