Index Vakbarát Hírportál

Szívrohamnál életet menthet egy injekció

2012. március 28., szerda 14:36

Felére csökken a halálozás a szívrohamot elszenvedett páciensek körében, ha a betegeknek egy három komponensből álló, olcsó injekciót azonnal beadnak a kiérkezett mentősök – ismertették eredményüket a Tufts Egyetem orvosi központjának munkatársai az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves ülésén Chicagóban.

Mindhárom összetevő olcsó és könnyen elérhető: glükóz, inzulin és kálium alkotja a GIK-koktélt. Ha már az infarktus korai jeleit követően megkapták a páciensek az injekciót, a szívleállás és a szívhalál is a felére esett vissza. A GIK visszaszorította az infarktus kiterjedtségét is, valamint felére csökkentette a későbbi halálozási kockázatot.

Mint Harry Selker, a vizsgálat egyik vezetője elmondta, a GIK-koktélt a mentősök már a páciens otthonában vagy úton a kórház felé beadhatják, még akkor is, ha nem egyértelmű, hogy szívrohamról van szó. „Mivel tanulmányunk elsőként mutatta meg, hogy a GIK-et hatékonyan alkalmazhatják a mentősök a mindennapi életkörülmények között is, fontos következtetéseket hozhat a szívroham kezelésében" – fogalmazott Selker.

Placebóval tesztelték

A tesztbe összesen 911 pácienst vontak be az Egyesült Államok 13 városában, akiknek véletlenszerűen adtak be a kiérkezett mentősök vagy hatóanyagot, vagy placebót tartalmazó injekciót. A hatóanyagos kezelés nem szüntette meg a szívrohamot, ám ötven százalékkal csökkent hatására a szívleállás valószínűsége és az azonnali halálozás kockázata.

Kimutatható maradt a jótékony hatás az esemény után is, a GIK-koktélt kapott páciensek 40 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg vagy kerültek kórházba szívelégtelenség miatt azokhoz képest, akiknek placebót adtak be. Ellenőrizték később a szívszövetek károsodását is az infarktuson átesett embereknél.

Kiderült, hogy az átlagosan tíz százalékos szövetelhaláshoz képest a GIK-et kapottak csoportjában csupán két százalék volt a szív szöveteinek pusztulása. A páciensek 23 százalékánál állapították meg, hogy nem szívroham okozta tüneteiket,  a GIK alkalmazása azonban náluk sem okozott káros mellékhatásokat. „Valami olyasmit akartunk csinálni, ami hatékony és bárhol használható" – emelte ki a tanulmány újdonságát Selker.

Rovatok