Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az Atlanti-óceánban a holdraszállás rakétájának hajtóműveit

2012. március 29., csütörtök 17:18

Jeff Bezos, az Amazon milliárdos alapítója, az űrutazás megszállott rajongója legfrissebb blogbejegyzésében azt állítja, hogy megtalálta az Apollo–11 expedíció során tengerbe zuhant F–1-es hajtóműveket. Bezos azt tervezi, hogy a felszínre juttat legalább egy hajtóművet, és ha a NASA is hozzájárul, azt egy seattle-i múzeumban állítja ki.

Közismert, hogy az Amazon alapító-vezérigazgatója, Jeff Bezos rajong az űrkutatásért; olyannyira, hogy saját űrvállalata is van. Bezos most azt állítja, hogy megtalálták az Apollo–11 hajtóműveit, 4300 méterrel az Atlanti-óceán felszíne alatt. Blogbejegyzésében Bezos megemlítette, hogy azt tervezi, a felszínre hozza az F–1-es rakétamotort.

Az Apollo–11 a Hold meghódításáért indított expedíciósorozat legendás űrhajója: 1969-ben ez szállította a Holdra szálló amerikai űrhajósokat. A szóban forgó F–1-es motorok csupán néhány percig biztosítottak tolóerőt a Saturn V típusú rakétáknak, amik az Apollo–11 holdraszállásért felelős modulját szállították. Miután a rakéta fellövését követő első fokozat kiégett, levált a rakétáról, majd az Atlanti-óceánba zuhant. Mára csupán néhány F–1-es hajtómű maradt fenn, de az Apollo–11-ét eddig nem találták meg.

Bezos elmondta, hogy igazi modern kori csodának tartja az  F–1-et. A hajtómű 32 millió lóerős volt, másodpercenként 2720 kilogramm kerozint és folyékony oxigént égetett el.

Múzeumi darab lehetne

„Ötéves voltam, amikor néztem a tévében az Apollo-11 küldetését. Kétségtelen, hogy az esemény nagy mértékben hozzájárult a vonzalmamhoz, amit a mérnöki tudományok, a tudományos munka és a felfedezés iránt érzek” – jegyezte meg Bezos, aki azt tervezi, hogy az általa finanszírozott csapattal a felszínre hoznak legalább egy  F–1-es hajtóművet. Bezos már a NASA-t is megkereste a tervvel; azt szeretné, ha az óceánból kihalászott hajtóművet egy Seattle-i múzeumban állítanák ki. Az Associated Press értesülése szerint a NASA érdeklődőnek mutatkozott, és további, a hajtómű felszínre juttatására vonatkozó információt kért Bezostól.

Bezos terve, mely szerint múzeumban állítaná ki a hajtóművet, nem tűnik szokatlannak. Az Apollo–11 más elemeit – például az épségben maradt parancsnoki modult – jelenleg is a smithsonian National Air and Space Museumban tekinthetik meg a látogatók.

Rovatok