Index Vakbarát Hírportál

Megjelenhet a vitatott madárinfluenza-tanulmány

2012. április 3., kedd 15:51

Ron Fouchier, a madárinfluenza vírustörzsének egyik megalkotója szerint amerikai szakértők csak azután egyeztek bele a tanulmánya publikálásába, hogy tisztázta: a mutáns madárinfluenza-vírus kisebb eséllyel vezethet halálhoz, mint azt korábban feltételezték. Az amerikai kormány tudományos és biztonsági szakértőkből álló tanácsadó testülete, az NSABB felülvizsgálta korábbi álláspontját, és a múlt héten úgy döntött, hogy jelenlegi formájában támogatja a mutáns influenzavírusokkal kapcsolatos két tanulmány közzétételét.

Fouchier professzor a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központjának munkatársa, kutatócsoportjával genetikai módosítással létrehozott egy mutáns H5N1 vírustörzset, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is. Mint most elmondta, a közlemény átdolgozott változata tisztázta, hogy a mutáns vírus kevésbé halálos mint azt az NSABB szakértői korábban feltételezték.

Fouchier azt is elmondta, hogy korábban úgy fogalmazott: ez az egyik legveszélyesebb vírus, ami megfelel a valóságnak, mivel ezek a vírusok elég ijesztőek. Ha a levegőben is terjednének, világjárványt okozhatnának, a pandémiás influenza pedig emberek millióit ölte meg. A tanácsadó testület egyes tagjai úgy értelmezték, hogy a kísérletben a megfertőzött vadászgörények mind elpusztultak, ez vezetett a dolgozat decemberi visszatartásához. Az eredeti dolgozatban ugyanakkor szerepelt az az információ, hogy a mutáns vírusok aeroszolként, a levegőben terjedve nem ölték meg a vadászgörényeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2003 óta mindössze 573 madárinfluenzás esetet regisztráltak tizenöt országban, ám ezek 58,6 százaléka halálos kimenetelű volt. Sokan érvelnek viszont azzal, hogy jóval több fertőzés történhetett, mint amennyiről az egészségügyi szervezet tudomást szerzett, és azok sokkal enyhébb lefolyásúak voltak.

Rovatok