Index Vakbarát Hírportál

Azonosították a Titanic első tisztjének tárgyait

2012. április 4., szerda 14:26

Az Atlanti-óceán négy kilométeres mélységében fekvő Titanic roncsaiból évekkel ezelőtt előkerült leleteket William Murdoch tárgyaiként azonosították – ő volt az elsüllyedt hajó első tisztje. A tárgyak – köztük egy cipőkefe, egy borotva, valamint egy pipa – az elsők, amelyek teljes bizonyossággal az első tiszthez köthetők; ez külön jelentőséget kölcsönöz az évekkel korábbi felfedezésnek.

James Cameron 1997-es filmjében megvesztegethető semmirekellőként ábrázolták Murdoch karakterét, aki két emberrel is végez, majd kétségbeesésében öngyilkos lesz a süllyedő hajón. A történelmi emlékezet viszont úgy tartja, hogy ő adott parancsot a jégheggyel való ütközés elkerülésének megkísérlésére, majd önzetlenül cselekedett, amikor a mentőhajókba terelték az embereket.

Murdoch családjában és az első tiszt skóciai falujában, Dabeattie-ben nagy felháborodást keltett, ahogy Cameron a tisztet ábrázolta. Sokan azt követelték, hogy a rendező eszközöljön módosításokat a film videováltozatában, a 20th Century Fox stúdió azonban megtagadta a kérést. A gyártó álláspontja szerint a filmet nem a valós események hű és pontos tükrének szánták, Murdochot pedig hősként festették le, aki sok ember életét megóvta, mielőtt sajátját eldobta volna. A stúdió végül mégis elnézést kért, és támogatja a Murdoch-emlékdíjat, amelyet a Dabeattie középiskola adományoz 1912, vagyis a Titanic elsüllyedése óta.

Bill Sauder kutató szerint a leletek azonosítása újra a tragédia homlokterébe állítja Murdochot. A szakember annak az RMS Titanic Inc. nevű cégnek dolgozik, amely felügyeli a hajó roncsaiban talált tárgyakat. A Titanic hullámsírba került kincseinek egy részét egy pénteken nyíló atlantai kiállításon lehet megtekinteni, annak apropóján, hogy idén lesz az óceánjáró elsüllyedésének századik évfordulója.

Aprólékos munkát követel meg a leletek begyűjtése az Atlanti-óceán mélyén fekvő Titanicról. Kutatócsoportok csak a roncsot övező mezőről hozhatnak fel tárgyakat, magából a kettétört hajóból nem. Az első tiszt használati tárgyai egy 5500 darabos Titanic-gyűjtemény részei ruhákkal, porcelánnal, arany érmékkel, ezüst tárgyakkal és az óceánjáró törzsének egy 17 tonnás darabjával együtt. A kollekciót teljes egészében árverésre bocsátották, amely április 11-én zárul.

Rovatok