Index Vakbarát Hírportál

Megmérhető egy proton tömege

2012. április 4., szerda 14:39

Katalán tudósok építettek egy minden eddiginél érzékenyebb nanomechanikai szenzort. A műszer a 1,7 joktogramm (10-27 gramm) változást is ki tudja mutatni, ami éppen egy proton tömegével egyenlő. Persze ez nem úgy működik, mint egy konyhai mérleg, amire ráöntünk egy nagy halom lisztet, mert protonokkal nem lehet dobálózni. A szenzor egy rövid (150 nanométeres) cső, ami vibráció segítségével méri a tömeg változását.

Korábban is nanocsövek segítségével mértek kis tömegű anyagokat, de eddig 100 joktogramm volt az alsó határ.  Adrian Bachtold és kollégái a Barcelonai Nanotechnológiai Intézetnél a nanocsövek rövidítésével és a hőmérséklet -269 Celsius-fokra történő csökkentésével érték el az új rekordot. Egy vákuumban elvégzett méréssel már sikerült is megmérni egy xenonatomot.

Ezzel a jelentős áttöréssel sok új lehetőség tárul fel a tudósok előtt, a legkülönbözőbb területeken. Bachtold abban bízik, hogy a mérleggel meg tudják majd különböztetni a különböző elemeket egy kémiai mintában, amelyek közt csak néhány protonnyi különbség van. A kis méretű nanocsövek segítségével betegségeket jelző molekulákban is protoni szinten mutathatók ki a különbségek, és új ismereteket szerezhetünk a kórokozókról. Ahhoz azonban, hogy ez az új műszer világszerte elterjedjen, még meg kell oldani, hogy a nanocsöveket és a pontos méréshez szükséges körülményeket olcsón elő lehessen állítani.

Rovatok